10 de octubre de 2018
10.10.2018
Figueres

Figueres proposa expropiar immobles buits dels bancs per destinar-los a usos socials

Un acord marc amb l'Agència Catalana d'Habitatge permetrà que la Generalitat cofinanciï la rehabilitació d'aquests pisos

10.10.2018 | 16:55

El plenari municipal ha aprovat adherir-se a un acord marc amb l'Agència Catalana d'Habitatge que permetrà que la Generalitat ajudi en el finançament d'habitatges per a usos socials. Aquesta aprovació obre una via que facilitarà que l'Ajuntament expropiï temporalment habitatges de grans tenidors que tinguin personalitat jurídica –afectant principalment bancs amb un parc d'habitatges desocupats. D'altra banda, aquests habitatges hauran de complir uns altres requisits com que faci dos anys que estiguin tancats i que estiguin al registre de pisos desocupats. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explica que actualment, en aquest registre, hi ha 168 habitatges. Felip també concreta que hi ha un informe que xifra en cent el nombre d'habitatges per a usos socials que farien falta a la ciutat. Afegeix que s'haurien d'expropiar tenint en compte tot un seguit de criteris com, per exemple, que estiguin en unes àrees específiques de la ciutat o que la seva rehabilitació no sigui gaire costosa, perquè estaran invertint en uns pisos que, tard o d'hora, tornaran a mans dels seus propietaris. Per poder portar a terme una primera experiència, destinaran una dotació de 15.000 euros que permetran cofinançar amb la Generalitat la rehabilitació d'alguns habitatges per destinar-los a ús social. L'acord marc signat dona llum verda perquè la Generalitat financi fins a un 50% del cost de la rehabilitació amb un màxim de 7.000 euros per habitatge.

L'import per reformar immobles

Tant els representants de la CUP com els de Ciutadans van mostrar reticències en relació amb l'import que és previst destinar a reformar pisos. Marta Felip va justificar aquesta aportació, perquè els diners que no s'arribin a utilitzar de la partida no es poden arrossegar per l'any següent: «D'ara a 31 de desembre no podrem gastar-ho tot, aquests diners ens serviran per fer una prova pilot i poder obrir algun expedient». D'altra banda, l'alcaldessa va explicar que el preu mitjà de les despeses de reparació de les darreres incorporacions al parc d'habitatge social és d'uns 3.000 euros. La portaveu del Partit Popular, que va votar-hi en contra, i va justificar la posició del grup dient que li semblava xocant el fet que s'hagués d'expropiar, ja que els grans tenidors han de poder fer el que vulguin amb les seves propietats. Felip li va respondre: «És obligació del consistori regular el marcat, possibilitant l'accés a l'habitatge per a tothom». El regidor Jordi Giró va aportar un altre punt de vista considerant aquestes expropiacions temporals com un retorn a la societat dels rescats bancaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent