02 de agost de 2018
02.08.2018
Roses

Ports de la Generalitat finalitza la modernització del port pesquer de Roses

El projecte ha suposat la substitució del moll de ribera i la renovació del moll dels magatzems dels pescadors i del pantalà de pesca

02.08.2018 | 13:50
Imatge de l'acte.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, acompanyat de l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, i el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, entre altres autoritats i directius, ha visitat aquest dijous la dàrsena pesquera del port de Roses (Alt Empordà), després de la seva modernització. L'actuació dona millor servei a les embarcacions de pesca, nàutica popular i xàrters nàutics, potencia l'activitat portuària i connecta millor el front portuari amb la vila, amb la creació de nous espais per als ciutadans. El projecte ha tingut un inversió de 680.000 euros i un termini d'execució de sis mesos.

Gavín ha remarcat que aquesta actuació comporta una "sinergia molt positiva entre el sector de la pesa, l'agroindustrial i el turístic" i pot esdevenir "una palanca de creixement de diversos sectors econòmics i també per al territori". Aquesta actuació reforça "Roses com a destí de qualitat" des de diversos punts de vista: promou el sector pesquer, "que està fent molts esforços per donar valor afegit" a la seva activitat; potencia l'arribada de creueristes, "una gran aposta" de Ports i vincula un producte de gran nivell amb la gastronomia de qualitat. Finalment, Gavín ha posat de relleu que es tracta d'una inversió en què ha primat l'eficiència, atès que és "una obra feta a mida dels requeriments dels diversos públics i sectors a qui va dirigida".

Promou l'activitat portuària

Els treballs han suposat l'ordenació i la modernització de la dàrsena pesquera amb l'adequació de tres infraestructures portuàries: el moll de ribera, el moll dels magatzems dels pescadors i el pantalà de pesca. El projecte dut a terme promou tota l'activitat portuària i ajuda a la dinamització socioeconòmica de la ciutat i la seva àrea d'influència.

El moll de ribera és la infraestructura portuària on amarra la flota de la nàutica popular i els xàrters nàutics o vaixells de lloguer. Amb l'actuació feta s'ha millorat l'estructura del moll i s'ha pavimentat la seva superfície. A més, al primer tram s'ha col·locat, longitudinal al moll, un graó per facilitar l'accés des del moll a les embarcacions de nàutica popular. Tanmateix, s'han canviat els norais o punts d'amarratge per als vaixells.

Al moll dels magatzems dels pescadors amarra part de la flota pesquera, embarcacions de tresmall i teranyines. En aquesta infraestructura s'ha millorat l'estructura, s'ha pavimentat la superfície i s'han substituït els norais.

El pantalà de formigó de pesca acull una part d'embarcacions de la nàutica popular. Les obres han suposat la millora de l'estructura del moll, la pavimentació de la superfície i la renovació dels norais.

Mentre han durat les obres les embarcacions pesqueres que amarren a la zona on s'ha fet l'actuació, s'han traslladat a altres punts de la dàrsena pesquera perquè els pescadors continuessin desenvolupant la seva activitat.

Encaix entre el port i la vila

Amb les obres realitzades, la zona de ribera s'ha posat en valor com un espai polivalent que permet encabir els usos portuaris i els usos veïnals. Així, s'ha creat una nova zona de passeig de 400 metres de longitud per a l'ús dels ciutadans, els visitants i els turistes de creuer. La nova zona de ribera s'ha dotat de mobiliari urbà i jardineres i s'ha convertit en un espai més integrat al teixit urbà.

L'actuació potencia l'encaix entre el port pesquer i la vila i fomenta una de les línies estratègies de l'Administració portuària, la integració dels ports amb els seus teixits urbans, amb la millora dels accessos i la mobilitat i amb la creació de nous espais per a la ciutadania.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent