04 de juliol de 2018
04.07.2018
Figueres

Condemnen l'Ajuntament de Figueres a pagar el sou complet als agents en pràctiques

Tres policies de la Guàrdia Urbana havien demandat el consistori perquè només cobraven el salari base

04.07.2018 | 09:32
Condemnen l'Ajuntament de Figueres a pagar el sou complet als agents en pràctiques

L'Ajuntament de Figueres haurà de pagar uns 19.000 euros als tres agents en pràctiques de la Guàrdia Urbana que van demandar el consistori perquè, des del febrer, no percebien el cent per cent de les retribucions establertes en el conveni laboral. La quantitat correspon al sou i pagues que van deixar de percebre. L'Ajuntament també ha sigut condemnat a pagar les costes del procés judicial.

La sentència –que no admet recurs– recull que la interpretació de l'Ajuntament és una «modificació de les condicions de treball vigents realitzada de forma unilateral».

L'adovcat dels agents i també delegat del sindicat de policia SAP-PL, Sergi Fernández, assegura que des del sindicat la sentència s'ha rebut amb «molta satisfacció» perquè «sempre hem defensat la vigència del conveni». A més, afegeix que «no hem volgut arribar mai a aquesta situació però veiem que aquesta és la dinàmica de Recursos Humans».

El sou dels agents en pràctiques està regulat per l'article 20.4 del conveni laboral i la resolució judicial conclou que aquest és suficientment clar i «no precisa de cap interpretació sistemàtica». En l'acord laboral s'estableix que durant el període de pràctiques, els agents han de gaudir dels «mateixos drets, obligacions i retribucions que la resta de personal».

El conveni té preferència
De fet, en la sentència s'estableix que l'acord laboral té preferència d'aplicació i que, per tant, no és adequat emparar-se en la norma general quan n'existeixen d'altres «d'aplicació preferent».

I és que, segons la interpretació que n'havia fet l'aleshores responsable de Recursos Humans, Josep Maria Saïs, no se'ls podia aplicar el conveni perquè en el moment d'iniciar les pràctiques –segons la normativa general– no treballaven en cap altra administració.

Aquesta interpretació va propiciar que s'emetés un decret d'alcaldia en data de 10 de gener de 2018 en què es comunicava als tres agents que passarien a cobrar el sou base (611,31 euros).

L'Ajuntament defensava que la interpretació del conveni no ha de generar «desigualtats entre els membres de la Guàrdia Urbana en pràctiques i la resta del personal municipal» i que per això «només han de percebre el sou base i pagues extraordinàries».

Però segons la sentència «no es pot compartir el criteri» de l'Ajuntament perquè el conveni es refereix específicament al fet que els membres de nou ingrés que realitzin el curs a l'Escola de Policia gaudiran dels «mateixos drets, obligacions i retribucions que la resta de personal».

Per tot plegat, el jutjat Contenciós Administratiu de Girona ha declarat nul el decret d'alcaldia i reconeix als agents en pràctiques les condicions de treball del personal funcionari. A més, condemna l'Ajuntament de Figueres a pagar-los la quantitat que han deixat de percebre des de l'aplicació del decret (uns 6.300 euros bruts a cadascun dels demandants) més els interessos legals pel retard i les costes.

Els tres agents van participar a les proves selectives convocades el maig del 2017 –les primeres des del 2011– i van ocupar les tres primeres places de l'oposició. Posteriorment van ingressar a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). A finals d'octubre van cobrar el sou complet, però no els complements. Arran d'això, el sindicat SAP-PL va iniciar les negociacions amb l'Ajuntament de Figueres i fins la publicació del decret van aconseguir cobrar la totalitat de les retribucions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook