Ha nascut a la comarca, al municipi de Peralada, un projecte pioner que vol portar l'agricultura orgànica a tot l'Estat. Un dels socis de la iniciativa és l'australià Darren J. Doherty, considerat expert de primer nivell en la matèria i que té més de 30 anys d'experiència. Ha participat en més de 3.000 projectes que s'estan duent a terme a cinquanta-cinc països del món.

Doherty trepitja la comarca per impulsar el projecte Organic Managers i impartir tres xerrades. Encara s'han de celebrar les de la Vall d'en Bas i Saragossa (4 i 6 de juliol respectivament). Aquestes ponències són les úniques que Doherty realitzarà al sud d'Europa aquest any 2018. En aquestes conferències -en format de masterclass- explicarà com l'agricultura orgànica proposa aplicar un seguit de pràctiques agrícoles ambientalment sostenibles amb el principal objectiu de produir aliments més saludables i nutritius. Per fer-ho, aquests mètodes activen els processos naturals de sòl per a millorar-ne la fertilitat sense utilitzar químics. Aquest és un dels motius pels quals els lobbies de poder de la indústria química s'encarrega de desprestigiar aquests mètodes.

Agricultura orgànica

"L'agricultura orgànica alinea el cultiu amb la natura en lloc de lluitar-hi en contra com proposa l'agricultura convencional" explica l'enginyer agrònom Francesc Font. Al cap i a la fi, aquest sistema d'agricultura estudia els processos naturals que es donen al medi ambient per potenciar-los i tenir cultius sans. Representen les condicions primigènies de la terra, per exemple, sense solcar la terra i deixant que les "males herbes" ajudin a tancar el cicle on la terra s'auto­regenera. De la mateixa manera que alguns tipus de medicina alternativa, l'agricultura orgànica vol anar a l'arrel del problema en lloc de solucionar-ne els efectes -com fan els mètodes tradicionals a través de químics.

Font diu que aquests processos productius tenen una visió més àmplia anant més enllà; busquen l'harmonia de l'agricultura amb el medi ambient. A tall d'exemple, els cultius orgànics capten més carboni atmosfèric del que emeten convertint-se en una eina per combatre el canvi climàtic. Les pràctiques agrícoles convencionals són responsables d'un 25% de les emissions de CO2 de tot el planeta.

Una de les qüestions més recur­rents que se'ls planteja als entesos en agricultura orgànica és la rendibilitat de la terra treballada. L'experiència en aquests mètodes -hi ha països que fa més d'una dècada que es practica aquest tipus d'agricultura- demostren que s'obté una rendibilitat més gran del sòl.

El mètode

A l'Alt Empordà, els tècnics d'Agroassessor -l'assessoria agrònoma que participa d'Organic Managers- ja fa temps que apliquen a la comarca tècniques com la utilització de ratpenats per tractar algunes plagues o aplicant productes naturals com la pols de roca o l'aigua de mar per combatre'n altres. També estan començant a aplicar el maneig holístic -amb ovelles i vaques- en finques empordaneses i del Ripollès. Consisteix a gestionar les pastures amb moviments diaris i amb una alta densitat d'animals en poc espai amb l'objectiu de millorar el sòl i millorar la productivitat.

L'agricultura orgànica dona l'oportunitat de tenir un futur més saludable i més respectuós amb el medi ambient.