Agnès Lladó està convençuda que Figueres necessita una transformació i que hi ha temes de ciutat que només es poden tirar endavant sumant esforços.

Com és la Figueres que vol?

La Figueres que jo vull ha de ser acollidora, integradora, inclusiva, que doni oportunitats, capaç de reactivar-se i de transformar-se econòmicament, on els ciutadans no se sentin ni de primera ni de segona, sinó tots iguals. Ha de ser una ciutat que no diferenciï centre de barris, una Figueres de tots, amb un projecte creat d'una manera compartida i col·lectiva, i on les persones siguin l'eix bàsic dels governants que hi hagi a l'Ajuntament. La ciutat ha de tenir un projecte clar, mínim a quinze anys vista, que tothom es pugui sentir seu.

Calen accions concretes per fer realitat la ciutat que descriu.

La transformació econòmica i social és necessària. Els estudis sobre exclusió i sobre pobresa han de canviar completament les dades. Sabem que és un repte complicat i important, però els reptes cal encarar-los. A part d'aquest eix, també incidirem contra l'incivisme. Creiem que cal evitar discursos demagogs, que d'entrada et fan un regal a les orelles però l'efectivitat, a l'hora de la veritat, és zero. Ens hem d'arremangar i sumar.

Exclusió social, pobresa, incivisme... hi ha una vareta màgica per combatre-ho?

L'estratègia que cal seguir per afrontar-ho no és altra que treballar amb molta gent. Ens estem fixant en altres ciutats que han tingut problemes similars. Cal analitzar bé les dades i mirar Figueres com un tot. És evident que no existeixen varetes màgiques, però a Figueres arrosseguem un llast de no prioritzar polítiques socials. Les solucions s'han de posar sobre la taula, parlant clar.

Creu que Figueres necessita un gran pacte de ciutat?

En segons quins temes sí, les polítiques econòmiques i socials, l'educació i la integració han de tenir estratègies comunes. Un tema concret és la zona nord-oest. Sabem que la situació és complicada i que l'Ajuntament sol no pot afrontar-ho, que necessita la complicitat d'altres administracions. Des del primer moment, nosaltres vam posar un pacte de govern sobre la taula, perquè aquesta és la via que s'ha de seguir, perquè estic convençuda que tots els partits polítics en volen una solució. Hem de pensar menys en electoralisme i populisme i pensar més en les necessitats dels veïns. Fan falta verbs com reactivar, emfatitzar, empatitzar, revitalitzar, fan falta passió i energia positiva.

Com vaticina la campanya electoral per al 2019?

Crec que serà dura. Hi ha qui té més la intenció que ens acabem tirant els plats pel cap que no pas un interès per treballar per uns projectes concrets. Nosaltres enfocarem la campanya en la presentació de projectes i d'idees, obrint-nos molt a la ciutat i escoltant els figuerencs. I ho farem en un context de campanya que crec que no serà gens fàcil.

Quin aprenentatge treu del seu càrrec a l'oposició?

Tot i estar a l'oposició, es poden fer coses. Algunes vegades et venen ganes de ser més bel·ligerant, però hi ha una cosa que hem après, i és la responsabilitat. T'atures a pensar per què ens va votar la gent i per què estem aquí asseguts i la conclusió és: per treballar. I és per això que, des de l'oposició, hem fet propostes, com el projecte de l'Escola Carme Guasch i Darné o la revitalització dels espais buits o el projecte de l'Escola Municipal d'Innovació i Formació o la participació ciutadana, entre moltes altres apostes per a les quals volem pressionar perquè es facin.

Per què ha triat la plaça de l'Hospital per fer l'entrevista?

Aquesta plaça és un balcó, on jo, com molta gent, tinc records bons i dolents. Una plaça que mira cap a un Parc Bosc, que creiem que està infravalorat, i cap a un oest que serà un dels grans reptes del nou mandat.