La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines ha assumit 114 nous casos el 2017, una xifra que representa una mitjana de 2,21 càrrecs per setmana. L'entitat, que enguany celebra 15 anys, protegeix un total de 870 usuaris.

El seu director, Josep Maria Solé, ha detallat que aprofiten l'aniversari per adoptar una nova denominació que reflecteixi el canvi de paradigma en l'acompanyament de persones amb discapacitat. El resultat és 'Support', per demostrar, en un sol nom, que l'objectiu de l'entitat és estendre els drets humans de les persones amb discapacitat (ja sigui malaltia mental, deficiències cognitives per envelliment o discapacitats intel·lectuals). Solé ressalta que la llei està "obsoleta" perquè hi continua havent una tendència excessiva a les incapacitacions. A la demarcació, per primer cop, l'any passat van aconseguir que els jutges es decantessin més per curateles (més flexible perquè l'usuari té més capacitat de decisió) que per tuteles.

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines (dedicada a la protecció jurídica i al suport social de persones amb discapacitat) ha presentat aquest dimecres, coincidint amb el 15è aniversari de la seva creació, el projecte que orientarà la seva activitat durant els propers anys i que l'ha conduït a un canvi de nom i marca. L'objectiu de l'entitat és plasmar, a través de la nova denominació 'Support', el canvi de paradigma que deixa enrere la visió paternalista basada en la incapacitació i la per dona pas a pràctiques basades en el reconeixement del dret de la persona a implicar-se en les decisions que l'afectin.

La Fundació, que treballa en l'actualitat en la redacció d'uns nous estatuts, aposta per desenvolupar el que ha de ser un servei de suport a la presa de les decisions, en col·laboració amb agents socials de territori, utilitzant les eines legals existents com a mecanismes de suport a la presa de decisions (tutela, curatela i assistència), des de la perspectiva menys restrictiva possible de l'autonomia de les persones. Per tal d'assolir aquest objectiu, la Fundació acabarà d'adaptar aquest any tots els seus procediments de treball en un Pla de Qualitat que busca reduir les intervencions que puguin limitar els drets de les persones que acompanya.

L'any 2017, la fundació ha assumit 114 institucions nous casos. Solé ha ressaltat que el canvi de paradigma i la feina feta està donant resultats a les comarques gironines perquè, per primer cop, els jutjats s'han decantat més per curateles que per tuteles. En concret, han resolt 40 curateles (menys proteccionistes perquè els usuaris tenen més capacitat de decisió) per davant de 32 tuteles. A més, entre les curateles n'hi ha 35 de les anomenades modulades, que són encara menys restrictives.

També hi ha hagut 16 assistències i 7 poder notarials actius. Solé ha detallat que cada vegada hi ha més gironins que busquen suport voluntàriament per utilitzar els mecanismes previstos per la llei en previsió d'un possible deteriorament cognitiu o per buscar acompanyament per problemes puntuals, com ara de gestió econòmica o a l'hora de tramitar gestions complicades com ara sol·licituds d'ajuts.

Solé ha ressaltat que la llei actual està "obsoleta" però celebra que el Ministeri de Justícia hagi obert, encara que "tard", un procés per demanar aportacions per actualitzar la legislació.

La Fundació també vetlla perquè les persones amb discapacitat no siguin víctimes de familiars o de l'entorn proper que se n'aprofitin. En aquest sentit ha ressaltat que han detectat i denunciat dos casos de persones vulnerables que han estat víctimes d'espoli, tot i que la investigació està en un punt molt inicial.