Endesa i l'Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (APNAE) han realitzat durant el 2017 accions per millorar la conservació i estudiar els paràmetres reproductors del Gaig blau (Coracias garrulus) a l'entorn del Parc Naturals dels Aiguamolls de l'Empordà (PNAE) amb la seva col·laboració. Com ja indicaven les dades preliminars, avançades al juliol, es pot considerar que les mesures adoptades, per part de la Companyia, han estat un èxit per la reproducció de la població del gaig blau empordanès. En total, s'han comptabilitzat 96 polls volant des d'alguna de les caixes instal·lades al parc i els voltants.

A la primavera, la Companyia va instal·lar 30 caixes niu aprofitant les torres elèctriques que travessen el parc i, a l'estiu, es van col·locar dispositius geolocalitzadors per realitzar el seguiment de tres individus adults. Les dades recollides permetran ampliar el coneixement que, fins al moment, es té del comportament i la dinàmica d'aquesta espècie tan fragmentada al territori amb l'objectiu d'afinar cada vegada més en l'aplicació de les accions de conservació més efectives per a l'espècie.

S'ha comprovat que les noves caixes, construïdes amb un material molt més resistent i durador, i amb característiques específiques per la reproducció del gaig blau, són realment efectives. Aporten confort, amplitud i total protecció als factors ambientals adversos, així com als potencials depredadors. Tant és així que, de les 30 caixes d'aquesta tipologia, el 86% van ser ocupades per l'espècie motiu de l'estudi. Aquest model està dissenyat per l'ocupació d'aquest ocell en concret i per evitar al màxim possible la depredació.

Dels localitzadors GPS col·locats a tres adults només s'han pogut recollir dades d'un, ja que els altres dos han desaparegut, potser han sortit de la zona receptora de senyal GPS o bé han estat depredats (encara que no s'han trobat rastres). De la parella que sí que s'ha obtingut dades, s'ha pogut calcular el domini vital i l'activitat de caça i es constata la importància de l'existència d'arbres aïllats i marges arbrats. El que coincideix amb l'estratègia d'aquesta espècie, anomenada "sit-and-wait", de situar-se en una posició elevada i esperar la presa. Resta saber si l'any que ve tornen i es poden recuperar les dades de la ruta migratòria que hauran pogut registrar amb el mateix GPS. Fins al moment, les dades recollides suposen una valuosa informació sobre l'espècie en aquest territori, ja que és la primera vegada que s'estudien aquests paràmetres específics sobre moviment i la selecció de l'hàbitat a la zona de l'Empordà.