31 de octubre de 2017
31.10.2017
40 Años
40 Años
Figueres

La meitat de les famílies empordaneses incineren els seus difunts

Les cerimònies religioses continuen representant el 80% dels funerals

31.10.2017 | 17:36
Les visites al cementiri s´acumulen per Tots Sants.

A diferència d´algunes cultures orientals, en l´occidental, la mort continua essent un tabú. És habitual tenir un sentiment de por, fins i tot de negació, i quan arriba el delicat moment d´haver de celebrar el funeral d´un ésser estimat, les empreses mortuòries solucionen el tractament del difunt. Però la cultura sobre la mort i els morts està canviant, i actualment les famílies aposten cada cop més per les incineracions. La tendència va a l´alça, explica el gerent de l´empresa Funerària Vicens, Xavier Vicens: "les incineracions gairebé igualen –amb un 46%– les inhumacions a la comarca i s´espera que en deu anys les cremacions representin el 70% dels funerals". Per aquesta raó, el sector funerari s´està adaptant.

augment de les incineracions ha fet que l´empresa hagi instal·lat un segon forn crematori al Tanatori de Figueres. "El 1997 quan vam instal·lar el primer, només s´incineraven el 6% de les defuncions, vint anys després, gairebé representen la meitat dels serveis d´enterrament". Tot i això la inhumació encara continua arrelada a la mediterrània, "és un tema cultural", mentre que en països nòrdics i de l´Europa central, les incineracions representen ja el 70% dels enterraments i en països orientals, s´incinera pràcticament el 100% de les defuncions. Igualment, segons dades del sector funerari, les opcions ecològiques també estan ja a l´abast de les famílies. L´aparició de taüts ecològics –sense teixits sintètics ni elements metàl·lics o vernissos– o urnes biodegradables –elaborades amb argiles naturals, sorra o sal– han contribuït al creixement d´aquesta tendència.

Canvi de mentalitat

El pas creixent de la inhumació a la incineració respon a un canvi de mentalitat de les noves generacions. "Els joves no som tan religiosos, hi ha una tendència menor a anar als cementiris, que implica estar pendent de la làpida, mantenir-la neta i fer ofrenes florals, i els familiars opten per incinerar el difunt i abocar les cendres en un lloc agradable". Les empreses que es dediquen a aquests serveis no poden saber què es fa amb les cendres, perquè un cop es lliura l´urna, el seu ús és decisió precisament de la família. Actualment, no hi ha cap regulació que determini on i com es poden escampar les restes del difunt.

El 2016, a l´Alt Empordà, es van produir cap a un miler de defuncions. L´índex de mortalitat se situa en l´1 x 1000 de la població. "La xifra no varia gaire d´un any a l´altre, però sí que està subjecte a factors com el nivell accidental o els canvis bruscos de climatologia que puguin haver-hi aquell any, ja que això fa que les persones grans empitjorin bruscament i puguin morir", destaca Paco Muñoz, gerent de l´empresa del Grup Àltima a Figueres.

Les empreses s´adapten als canvis culturals i un altre d´aquests canvis és l´incipient augment de les cerimònies laiques que deu anys enrere suposaven un 4% de tots els funerals i ara ja representen un 15% enfront de les cerimònies religioses que són un 80%. El 5% restant correspon a defuncions de persones d´altres religions, majoritàriament musulmanes i ortodoxes. Les cerimònies laiques es converteixen en un homenatge al difunt. L´oficia un orador laic que prèviament ha dedicat una llarga estona a conversar amb la família del difunt per oferir una cerimònia el màxim de personalitzada, explica Muñoz: "són molt emotives i es poden dur a terme en qualsevol lloc". Per a Muñoz, "és bàsic oferir suport, tranquil·litat a les famílies perquè passin el dol d´una forma assossegada, sense que hagin de preocupar-se dels petits detalls. No estem preparats per la mort, no en parlem abans, i si, a més, ets la primera vegada que t´hi trobes, valores tenir algú al costat que t´assessori, oferint un servei de qualitat", remarca Muñoz.

La memòria digital

Decidir si es tanquen els comptes de les xarxes socials d´un difunt o si, en canvi, s'utilitzen per comunicar la mort als contactes de la persona, treure informació pública o recuperar els arxius que hi ha a la xarxa sobre aquesta persona són alguns dels serveis que ofereixen cada cop més funeràries per recuperar la memòria digital dels difunts, i cada cop tenen més demanda i preocupen més gent.

El cost de morir-se a l´estat espanyol pot sobrepassar els 3.000 euros. Les incineracions són més econòmiques i el seu preu ascendeix a uns 1.200 euros. Moltes persones ja tenen contractades una assegurança de decessos i els majors de setanta anys contracten una assegurança de prima única, per cobrir els seus propis funerals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema