Els dos regidors d'Unió de l'Ajuntament de Figueres, Manuel Toro i Núria Galimany, han anunciat aquest dimarts a la tarda que surten de l'equip de govern, en desacord amb el trencament del pacte de govern amb PSC i Compromís d’Esquerra, que "resulta del tot punt inacceptable, tant la forma com el fons dels fets". Com ja van expressar “ens sembla precipitada, que encara hi ha ponts i punts en comú que permetrien donar continuïtat al pacte amb el PSC i Compromís, sense tancar-nos a altres posicions”.

Els dos regidors d'Unió reiteren a l'alcaldessa, Marta Felip (PDECAT), que "és clarament inviable governar amb una minoria de set regidors i dur a terme una acció de Govern coherent, estable i consensuada. Així mateix, han explicitat que independentment de la tramitació de la dissolució del Grup Municipal de Convergència i Unió, amb la mateixa llibertat i independència amb que l’alcaldessa i el PDCat Figueres varen actuar en el trencament del Pacte de Govern, els Regidors d’UDC actuarem amb plena llibertat en tots els àmbits municipals, sense subjecció a instruccions que emanin del Grup CiU i que iniciarem una ronda de converses amb TOTS els altres Grups Municipals a fi i efecte de “re” constituir un Govern que, amb unitat, permeti afrontar els reptes de la ciutat de Figuere"s.

Per establir algun punt de connexió que permetés sortir d’aquesta situació i escoltar les seves propostes, aquest dilluns es van reunir Galimany i Toro amb Felip i Jordi Masquef, actual President local del PDCat. Els van demanar, segons informen els democratacristians, que" fessin algun gest en reconeixement que el trencament del Pacte de Govern els col·loca ens una situació d’ingovernabilitat i que va ser precipitat, apart no haver-los dit res abans. No van obtenir cap resposta que no fos la recurrent que “governarem amb pactes puntuals. Tampoc cap reconeixement de la necessitat de prendre mesures per restablir l’economia municipal. I molt menys encara a la dissolució del Grup CiU o a permetre que tinguin una independència d’actuació com a Partit independent que som".

"Entenem que hi ha d’haver un canvi d’actitud, un reconeixement clar que el trencament del Pacte va ser precipitat i erroni, i una voluntat clara de diàleg amb la resta de Grups, inclòs el PSC i Unió. Per tot això, volem ser coherents i evitar que se’ns titlli d’utilitzar una manera de fer “autoritària, altiva i arrogant” en paraules del periodista del Punt en una entrevista ben recent, i per això hem decidit deixar les nostres responsabilitats de Govern", diu el comunicat enviat aquest dimarts a la tarda.

Afegeixen que han valorat molt bé les diferents alternatives i interioritzat les conseqüències: "quedar-nos a Govern és acceptar el que s’ha fet i perdre’ns el respecte, el que ens puguin tenir i el que volem tenir de nosaltres mateixos", remarquen. "Deixar el Govern representa perdre veu i representativitat, però mantindran la força i la credibilitat".