L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip,"lamenta profundament" que, "malgrat els grans esforços de negociació, la ciutat es vegi abocada a una vaga en el servei de de recollida de residus, neteja viària, enllumenat i jardineria, i més en plenes Fetes de Nadal". Avui, en roda de premsa, l’alcaldessa ha destacat que no es pot entendre que els sindicats convocats, CO.BAS i CC.OO, no acceptin una proposta que ofereix garanties absolutes als treballadors en les seves condicions laborals i salarials fins a la seva jubilació. La vaga està convocada només per dos dels quatre sindicats que hi ha en representació dels treballadors.

Marta Felip ha manifestat que per responsabilitat no es pot hipotecar el futur de les finances de l’Ajuntament i del servei que es presta a la ciutat. “Nosaltres no estem en una posició enrocada, cal tenir en compte que el servei es paga amb els impostos de tots els ciutadans i cal vetllar pel seu bon funcionament”, ha afirmat. L’alcaldessa ha remarcat que les negociacions fa un any que duren i malgrat la voluntat que en tot moment s’ha manifestat “hi ha barreres que frenen la possibilitat d’arribar a un acord”. Tot i això, el consistori encara es mostra confiat en poder acostar posicions i arribar a una solució el més aviat possible.

En el cas que finalment la vaga es dugui a terme, l’alcaldessa ha assegurat que l’Ajuntament vetllarà pel total compliment del serveis mínims decretats pel Departament de Treball de la Generalitat i ha sol.licitat la col·laboració dels ciutadans per minimitzar els efectes de la protesta. També ha demanat que es respectin els drets dels treballadors que no vulguin fer vaga.

El director de Serveis Urbans, Jordi Cabot, ha detallat els serveis mínims: cada dia es farà la recollida a llocs sensibles (centre sanitaris, casals, mercat municipal...); la recollida del rebuig es farà cada 72 hores; la fracció orgànica cada 48 hores; les fraccions selectives de cartró i vidre en un 25 per cent del servei normal; i la neteja viària dos cops per setmana. La deixalleria municipal funcionarà al 25 per cent de l’horari habitual.

L’Ajuntament ha insistit que la darrera proposta, que s’ha anat modificant en base a les converses mantingudes amb els sindicats, garanteix un gran respecte de les condicions laborals i salarials dels treballadors i que no hi haurà acomiadaments.

Concretament la proposta inclou, entre altres punts, el compromís detallat de no aplicar mesures laborals que comportin l’extinció dels contractes dels treballadors subrogats a l’empara de causes objectives de tipus productiu i/o econòmiques i/o organitzatives. També contempla que en el moment de la subrogació tindran preferència a l’hora de cobrir noves necessitats de llocs de treball en els serveis de jardineria i enllumenat públic de Fisersa aquells treballadors que no van ser objecte de subrogació i que haguessin format part de la borsa de treball d’Ecoserveis, mitjançant contracte temporal en aquets serveis. A més, es garanteixen les condicions individuals més beneficioses dels treballadors d’Ecoserveis sense posar en perill les condicions de la plantilla de Fisersa.