El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presidit aquest dimecres, 16 de novembre, l'acte de lliurament dels premis EMAS 2016, que reconeixen l'esforç realitzat per les organitzacions registrades EMAS en favor del medi ambient i de la qualitat ambiental. Aquest guardons estan organitzats pel Club EMAS, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat. L'objectiu d'aquests premis és representar un estímul per a la millora del sistema, una oportunitat per a la innovació, tant en la gestió com en la comunicació, i per veure reconegudes les accions dutes en terme en el marc de la gestió ambiental de les organitzacions EMAS.

Durant la cerimònia també s'han lliurat reconeixements a les empreses i altres organitzacions que porten 10 anys amb EMAS a Catalunya i els certificats als nous registrats EMAS els anys 2015 i 2016. En aquest últim apartat, figura el Club Nàutic Llançà. Pel que fa al reconeixment a empreses i organitzacions que porten deu anys amb EMAS, cal destacar la presència de la Fundació Salut Empordà.

Els guanyadors del 2016 són:

Premi a la Millor Declaració Ambiental per a Cosmocaixa Barcelona. El jurat també ha fet una menció especial a ATLL, concessionària de la Generalitat.

Premi a la Millor Acció d'Implicació de les Parts Interessades per a Siemens, fàbrica de Cornellà, per la iniciativa 'l'eco-concurs mediambiental' i la guia ECO-2014.

Premi a la Millora Ambiental per a Comexi Group Industries, que reconeix les millores ambientals fetes amb la perspectiva del cicle de vida dels productes.

Premi a la Millor Actuació de Mobilitat Sostenible per a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, per les actuacions vinculades a la mobilitat sostenible al municipi.

El sistema i el Club EMAS

L'EMAS és una eina voluntària de gestió ambiental per a empreses i altres organitzacions que els permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. Aquest comportament és auditat de forma externa i el registre l'emet, en nom de la Unió Europea, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, organisme competent a Catalunya.

El Club EMAS és una associació privada, sense ànim de lucre, formada per empreses i altres organitzacions de diferents sectors i dimensions que tenen en comú la voluntat de millora ambiental, materialitzada amb la participació en el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals (EMAS), l'abast del qual inclou, com a mínim, un centre ubicat a Catalunya.

A Europa existeixen més de 4.000 organitzacions registrades EMAS, de les quals unes 300 es troben a Catalunya, xifra que suposa més d'una quarta part del total de registres EMAS de l'Estat espanyol. El Club EMAS, que es va crear l'any 2006, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, va constituir una iniciativa pionera a la Unió Europea. Les empreses i organitzacions que formen part d'aquesta organització es caracteritzen per l'esforç voluntari en defensa del medi ambient més enllà del compliment de la legislació ambiental. Des del seu inici, l'associació ha col·laborat amb la Direcció General de Qualitat Ambiental per difondre els avantatges dels sistemes de gestió ambientals com a eines de gestió empresarial que cerquen l'optimització dels recursos energètics, la reducció en l'ús de l'aigua i la minimització de residus i d'emissions contaminants.