24 de maig de 2016
24.05.2016
President de l'Audiència de Girona

Lacaba critica els retards per la "mobilitat excessiva" dels jutges a Girona

Dels cinc jutjats que el TSJC calcula que falten a la demarcació, l'Estat només n'autoritza un i està en suspens mentre el govern estigui en funcions

24.05.2016 | 13:05

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha lamentat que la "mobilitat excessiva" de jutges a les comarques gironines sobrecarrega i provoca endarreriments en els procediments. Segons Lacaba, en els últims anys la situació s'ha agreujat i, fins i tot, hi ha hagut jutges que només han estat un mes en un jutjat.

El president de l'Audiència alerta que dels 57 òrgans judicials que hi ha a la demarcació, n'hi ha 8 que no tenen jutge titular. Això vol dir que estan ocupats o per jutges substituts o que hi estan de forma temporal.

Aquest dimarts hi ha hagut la reunió de la sala de govern del TSJC a Girona. El president, Jesús M. Barrientos, ha exposat que dels cinc jutjats que falten a les comarques gironines, l'Estat només n'ha autoritzat un i està en suspens perquè el govern està en funcions.

La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha reunit aquest dimarts al Palau de Justícia de Girona i han abordat les mancances i problemes dels partits judicials de les comarques gironines. El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha indicat que un dels problemes endèmics als que s'enfronten és la "mobilitat excessiva" dels jutges, una situació que s'ha agreujat en els darrers anys per la congelació en la creació de nous òrgans judicials.

Segons Lacaba, això ha provocat que hi hagi molts nous jutges de carrera que no ocupen una plaça pròpia, sinó que van suplint les mancances que van sorgint. Són els jutges d'adscripció territorial (JAT) i els jutges amb expectativa de destí. A més, a les comarques gironines també han de cobrir vacants amb jutges substituts. El president de l'Audiència de Girona ha explicat que actualment a la demarcació hi ha 57 òrgans judicials però n'hi ha vuit que no tenen jutge titular.

El president de l'Audiència ha exposat que la mobilitat és tan alta que n'hi ha alguns que no arriben ni a estar un mes en el mateix jutjat i alerta que això provoca retards en els procediments i encalla els jutjats. Segons Lacaba, també s'hi suma la manca d'opositors a Catalunya, que fa que molts jutges vinguin de fora i marxin més a prop de casa seva tan bon punt tenen opció a fer-ho.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Jesús M. Barrientos ha insistit en la necessitat de crear, com a mínim, cinc nous jutjats a les comarques gironines. Barrientos ha concretat que caldrien dos nous jutjats de Primera instància a Girona (un dels quals dedicat totalment a família), un jutjat mercantil, un de vigilància penitenciària per cobrir les necessitats de la nova presó del Puig de les Bases i un jutjat mixt a Sant Feliu de Guíxols.

Tot i l'informe emès per la sala de govern, Barrientos ha concretat que la previsió del Ministeri de Justícia i del Departament de Justícia és la única creació només d'un jutjat de primera instància a Girona (que s'ocuparà tant de civil com de família) però que es troba a l'espera d'aprovació pressupostària pel que no se sap quan es disposarà del nou jutjat.

El president del TSJC també ha comentat l'actual situació de places vacants a Catalunya. En l'actualitat hi ha 98 places de jutges vacants a tot Catalunya que es cobreixen amb substitucions o per jutges d'adscripció territorial. Segons ha explicat, el dèficit és històric i respon a una multiplicitat de factors que no només afectes a les places de la carrera judicial sinó també a altres processos d'oposició.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook