L'Ajuntament de Figueres s'ha posat mans a l'obra en la campanya de prevenció del mosquit tigre i ja aplica un tractament biològic als embornals de la ciutat, uns 3.000, per impedir-ne la seva proliferació. El cost de l'actuació ascendeix als 33.000 euros, segons dades de la regidoria de Medi Ambient. Es distribuiran díptics informatius i hi ha programes educatius a les escoles figuerenques perquè els més menuts conscienciïn de la problemàtica a pares i avis. I és que la col·laboració ciutadana és clau per frenar l'expansió d'aquesta espècie, que provoca molèsties i implica riscos per la possible transmissió de malalties. També es visitaran aquells habitatges on es detectin focus del mosquit tigre i s'impulsarà una ordenança municipal perquè els propietaris privats contribueixin a eliminar l'acumulació d'aigües a les finques.

Figueres, per la seva situació geogràfica, és una de les ciutats amb més focus de mosquit tigre. En trobar-se en mig de la plana empordanesa, és susceptible de desenvolupar punts que retenen aigua i, per tant, poden acollir les cries d'aquesta espècie. Per això, l'equip de govern ha decidit adherir-se a la Mancomunitat de Control de la Badia de Roses i el Baix Ter i intensificar les actuacions preventives.

D'entrada, al llarg del mes de maig s'estan col·locant "còctels de proteïnes d'origen biològic" en 3.000 punts susceptibles de tenir cries. Sobretot, es tracta d'embornals i fonts públiques. És la primera vegada que la capital altempordanesa actua en la via pública per frenar la proliferació del mosquit tigre. "Hem començat en el moment òptim. Estem a les beceroles de l'eclosió del mosquit. No vull apellar a l'alarmisme, però a banda de les molèsties de les picades, també hem de recordar la possible transmissió de malalties", ha indicat el regidor de Medi Ambient de Figueres, Francesc Cruanyes.

També es farà una "cirurgia" als arbres de la vila, com ara els plataners, durant la temporada de poda per tractar els forats on es pugui acumular l'aigua. "És una feina molt costosa, hem de fer-la de mica en mica per anar localitzant tots els punts impensables on puguin desenvolupar-se les cries", ha ressaltat el cap del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, Eduard Marquès, que ha reconegut que podrien aplicar tractaments químics més agressius i potents però que els descarten per l'impacte medioambiental que suposa.

Crida a la col·laboració ciutadana

En paral·lel, es desplegarà una important campanya informativa a la ciutat. D'una banda, es repartiran fulletons amb consells pràctics als habitatges que tenen jardins o solars, els llocs idonis per a l'expansió de l'insecte. Els experts assenyalen que cal parar atenció a la retenció de líquids que es produeix als plats de testos, material de jardí (cadires, taules, galledes, peus de para-sol), aparells d'aire condicionat i embornals, on s'aconsella aplicar tractaments larvicides. Els veïns que detectin possibles focus poden avisar els serveis municipals, que preveuen visitar les llars afectades.

També es vol aconseguir la implicació de la canalla, a qui es veu com aliada d'aquest combat contra el mosquit tigre. S'estan realitzant programes educatius a tots els centres escolars figuerencs a fi que els més menuts sàpiguen identificar els punts susceptibles i ho transmetin correctament a casa.

Així mateix, l'ajuntament pretén impulsar una ordenança municipal per instar els propietaris de finques privades a mantenir en condicions òptimes els seus espais, tal com ha explicat Xavier Turró, el cap de Medi Ambient i Sostenibilitat de la ciutat.

Fins a 200 ous

El mosquit tigre ('Aedes albopictus') és una espècie invasora provinent d’Àsia. L’adult té una mida d'entre 2 i 10 mil·límetres, i se'l reconeix pel cos negre i les ratlles blanques al cap, al cos i a les potes. Viu durant l’època de calor, aproximadament entre abril i novembre. Té un radi d’activitat relativament curt, d’uns 200 metres del lloc de cria. No obstant això, a causa de les condicions meteorològiques o l’efecte de l’home es pot desplaçar a més distància. Prefereix les zones ombrívoles i és actiu, sobretot, de dia. I es calcula que pon entre 80 i 200 ous.

Plagues de rates i coloms

D'altra banda, el responsable municipal de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, ha assegurat que treballen en un servei integral per combatre altres plagues com les rates o els coloms. La intenció és que el Servei de Control pugui col·laborar en aquesta tasca.