El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que aquest migdia s'ha acostat a la Rambla de Figueres per seguir en primera persona les feines de consolidació de l'esvoranc obert aquesta matinada per les fortes pluges, ha enviat un missatge de tranquil·litat als veïns de la zona assegurant que ja s'està reforçant la protecció dels fonaments de la filera de cases més pròximes. Vila ha afegit que les pluges previstes per aquesta tarda seran de menor intensitat de la prevista i que això, juntament amb l'entrada de la tramuntana de cara al vespre, ajudarà a controlar la situació al conjunt de la ciutat. Pel que fa als accessos a Figueres ja s'han obert a la circulació amb normalitat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat l'esvoranc aquest diumenge al migdia acompanyat per membres del Departament d'Interior, de l'ACA i del consistori de Figueres. Des del primer moment, l'exalcalde de Figueres ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als veïns de la zona afectada per l'esvoranc. "No hem de lamentar cap dany personal i, en principi, sembla ser que l'evolució de la pluja ens ajudarà durant les pròximes hores normalitzant la situació", ha comentat.

En aquest sentit, Vila també ha volgut calmar els veïns de la Rambla tot assegurant que els tècnics ja estan treballant per garantir la seguretat dels edificis vells que es troben a banda i banda d'aquest indret. "Aquesta és la prioritat i l'objectiu amb el qual es treballa a la ciutat", ha destacat. Tal i com ha explicat el conseller, en principi no es preveu desallotjar cap veí de la zona tot i que els ciutadans que tinguin un pis a tocar de l'esvoranc no podran accedir-hi per la banda del carrer. Per això, des del Departament i des del consistori figuerenc subratllen que si els veïns només tenen un punt d'accés - pel costat de la Rambla de Figueres- és preferible que es traslladin a un altre immoble. Sobretot aquelles persones que tinguin mobilitat reduïda.

D'altra banda, el conseller també ha valorat els incidents que s'han produït a Vilatenim o Vilabertran on l'aigua ha travessat el poble inundant baixos, pàrquings i carrers. "En principi, els volums d'aigua s'estan gestionant correctament i no tenim cap indici que pugui empitjorar en els pròximes hores", ha comentat Vila. En aquesta línia, el conseller ha deixat clar que l'augment dels cabals dels rius ha incrementat la massa d'aigua dels embassaments gironins però que, tot i això, s'està "laminant correctament" l'aigua acumulada i les úniques instal·lacions que haurien d'obrir comportes serien les de l'embassament de Susqueda.

De la seva banda, l'alcalde accidental de Figueres, Manel Toro, ha explicat que tots els esforços s'estan centrant en consolidar la zona de l'esvoranc. En aquest sentit ha afegit que la prioritat en aquests moments és consolidar la zona de l'esfondrament per evitar que noves pluges puguin fer més gran l'esvoranc enduent-se més terra al voltant del mur de contenció caigut. També s'està treballant en retirar els dos arbres centenaris i de grans dimensions que han caigut i en reforçar els fonaments dels edificis més properes a l'esvoranc, tots ells centenaris .

Toro ha explicat que un cop va cedir el mur, l'aigua ha anat enduent-se la sorra del seu voltant, el que ha deixat sense sustentació la part de la vorera més pròxima.

Tot i la magnitud dels danys, Toro ha apuntat que segons han assegurat els tècnics no hi ha cap perill que s'obrin nous esvorancs en altres trams de la Rambla perquè el mur de contenció de dos metres de profunditat que la ressegueix està perfectament consolidat. En el punt de l'esfondrament, ha afegit, hi confluïa un remolí que amb la crescuda de les aigües ha tombat el mur, però que aquest condicionant no es dóna en la resta de la Rambla.