El jove Mohamed El Amrani, creador de la Xarxa de Convivència de Roses (Alt Empordà), és el nom propi d'aquest 2014 en la categoria Social dels Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi). El jurat del guardó -el darrer que faltava per conèixer- n'ha destacat la seva "exemplaritat personal, actitud positiva i caràcter integrador". L'entitat que va crear ajuda joves en risc d'exclusió social o que formin part de famílies desestructurades (sobretot, immigrants amb problemes d'integració). Nascut el 1992 al Marroc i actualment resident a l'Alt Empordà, El Amrani també és comunicador en diversos mitjans. Tant el premi Social com els altres quatre guardons es lliuraran al juny durant el Fòrum Impulsa.

La FPdGi ha donat a conèixer el guanyador del cinquè dels guardons que s'entregaran aquest 2014. Després de la proclamació dels premis Arts i Lletres, Entitat, Empresa i Recerca Científica, aquest dimarts s'ha desvetllat el nou nom propi de l'última de les categories que faltava per conèixer: la del premi Social, que reconeix la tasca d'aquells joves que han impulsat projectes d'integració de grups marginats o en risc d'exclusió (tant des de la iniciativa d'entitats socials com d'empreses).

El jurat, format pel membre del Consell Assessor de la FPdGi Jordi Gutiérrez; el secretari general de Cáritas Espanyola, Sebastián Mora; el subdirector general de Triodos Bank, Joan Antoni Melé; el guardonat amb el Premi FPdGi Social 2012, Edgar Vinyals, i la presidenta de la Fundació Balia (entitat guanyadora del 2011), María Entrecanales, han decidit que aquest any el premi recaigui en el jove gironí Mohamed El Amrani.

Nascut el 1992 a Chef Chaouen (Marroc), El Amrani viu actualment a Roses, municipi on ell mateix ha creat una entitat per impulsar la cohesió social. L'Associació Xarxa de Convivència de Roses es dirigeix a joves en risc d'exclusió social o que formin part de famílies desestructurades (sobretot, immigrants amb problemes d'integració) i, en general, tota la ciutadania que aposti per un model de societat cohesionada.

Gràcies a la xarxa, El Amrani ha rebut aquest any el premi estatal Jove Emprenedor Social (que atorguen la Universitat Europea de Madrid i la International Youth Foundation). Amb 23 anys, el jove rosinc també col·labora i treballa en diversos mitjans.

Ha estat articulista al Setmanari de l'Empordà, presentador-reporter a Empordà Televisió (creant programes de divulgació juvenil per animar a la participació activa) i redactor a les revistes Secundària i l'Hiperbòlic. Actualment, Mohamed El Amrani és locutor a RNE 4, on participa en un programa que precisament té per objectiu descobrir joves que liderin iniciatives socials a Catalunya.

Exemplaritat i actitud positiva

La proclamació del premi Social ha tingut lloc aquest matí a la seu de la Fundació Oscobe-Els Ocells Perduts de Sant Gregori (Gironès). El portaveu del jurat, Sebastián Mora, ha llegit el veredicte que atorga el guardó a El Amrani. A l'hora d'escollir-lo, el jurat n'ha destacat la seva "exemplaritat personal, l'actitud de comunicació positiva, el caràcter integrador, el treball de base comunitària i la capacitat de trobar petites solucions a grans problemes".

El nou nom propi del Premi FPdGi Social d'aquest 2014 s'ha desvetllat durant un acte on el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, i el periodista Josep Cuní han dialogat sobre la responsabilitat social de les persones.

Cinc guardons

Amb l'objectiu de fomentar l'activitat i l'esforç, els Premis Fundació Príncep de Girona promouen la investigació i la creativitat, la solidaritat i el desenvolupament del talent dels joves amb inquietuds. Els guardons consten de quatre categories individuals (dirigides a joves d'entre 16 i 35 anys) i un per a entitats: Arts i Lletres, Social, Recerca Científica, Empresa i Entitat.

En aquesta edició, s'han presentat als Premis Fundació Príncep de Girona un total de 180 candidatures, de les quals 23 corresponen a la categoria Social. Amb la proclamació d'aquest dimarts, ja s'han donat a conèixer tots els guardonats d'aquest 2014.

En Arts i Lletres, el guanyador és l'artista plàstic Hugo Fontela; en la categoria Entitat, el jurat ha escollit el projecte d'emprenedoria Valnalón; l'enginyer i creador d'Intelligent Pharma Ignasi Belda és el nom propi del Premi Empresa i, en la categoria de recerca científica, aquest 2014 el premi s'ha donat ex aequo als investigadors Alberto Enciso i Rui Miguel Dos Santos.

Dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, els Premis Fundació Príncep de Girona es lliuraran en el marc del Fòrum Impulsa, que tindrà lloc al juny a Girona.