El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha estimat parcialment un recurs interposat per impugnar el POUM de Peralada presentat per una veïna de la població. La sentència ha declarat la nul·litat del Pla per falta de memòria i d'avaluació ambiental a l'expedient i ha ordenat la retroacció de les actuacions al moment previ a elaborar la memòria ambiental, així com tornar a fer el tràmit d'informació pública i aprovació provisional per part del municipi.

L'alcalde, Pere Torrent (CiU), assegura que se'n donaran per assabentats al ple de la setmana vinent i que tornaran a fer els tràmits necessàris que se'ls requereixin. "El nostre advocat s'ho està mirant però ens consta que no es va fer memòria perquè es considerava que no era necessària", afegeix.

La sentència del tribunal, amb data set de juny, es recorda que el document estava subjecte a una avaluació ambiental estratègica prevista per la llei. En aquest sentit, recorda que havia d'aplicar-se, encara s'al·legués el contrari, quan els actes preparatoris siguin anteriors al 21 de juliol de 2004 i l'aprovació dels quals es produeixi amb posterioritat al 21 de juliol de 2006. El tribunal recorda que tot i que els actes preparatoris formals eren anteriors al 21 de juliol de 2004, tant l'aprovació provisional com la definitiva (que es va fer al març de 2007) es van produir amb posterioritat a la data límit.

Malgrat que el POUM disposava d'un informe mediambiental des de la seva versió inicial que el tribunal considera correcte, també calia una memòria ambiental. "En absència, en el cas del POUM de Peralada, de la memòria, com a document preceptiu diferenciat de l'informe ambiental, és evident que aquest Pla General no podia ser aprovat definitivament", estableix el jutge de la secció tercera de la sala Contenciosa-Administrativa del TSJC. Amb tot, estableix que a llei obliga a la retroacció del procediment de tramitació del POUM per tal de fer possible la incorporació de la memòria ambiental.

"Aquesta retroacció procedeix acordar-la -i així ho fa aquesta sentència- amb l'estimació parcial de la pretensió formulada, al moment anterior a l'aprovació provisional del POUM perquè l'Ajuntament, òrgan promotor, no va poder adoptar vàlidament aquest acord perquè hi faltava aquest document legalment preceptiu", diu la sentència.

Aquesta memòria és el document que valora la integració dels aspectes ambientals realitzada durant el procés d'avaluació ambiental així com de l'informe de sostenibilitat ambiental i la seva qualitat, el resultat de les consultes i com aquestes s'han pres en consideració. A més, s'hi estableix la previsió dels els impactes significatius de l'aplicació del pla.

Finalment, el tribunal entén que "la plenitud de la publicitat del pla i de la participació ciutadana en la seva elaboració, també en el que es refereix a l'avaluació ambiental, requerirà d'un nou tràmit d'informació pública, una vegada aprovada la memòria ambiental.

L'alcalde diu que es faran els tràmits necessàris per complir amb la sentència i diu que "en aquell moment la memòria no es va fer perquè es considerava que no era necessària". "Tinc entès que no es diu que fessin les coses malament sinó que s'havia complert però que no hi havia el document preceptiu", insisteix.