El Washington Post considera una violació "flagrant" de llibertats civils el cas del Catalangate, on almenys 65 polítics i activistes independentistes van ser espiats pel programa informàtic Pegasus. En l'editorial d'aquest divendres, el mitjà nord-americà defensa que aquest 'software' hauria de ser utilitzat "de forma responsable" pels estats i lamenta que algunes democràcies del món actuïn de la mateixa manera que "règims autoritaris". "Cal condemnar-ho", insisteix el diari. En el mateix escrit, el Washington Post insta als països democràtics a "no rendir-se a un futur de vigilància il·limitada" i els emplaça a lluitar "per un futur millor".

L'editorial, a més, assenyala que programes com Pegasus poden acabar sent perjudicials per als mateixos estats que en fan ús. En aquest sentit, recorda com el software va comprometre un dispositiu connectat a l'oficina del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson.

Per altra banda, el Washington Post demana als països que s'encarreguen de desenvolupar tecnologies d'espionatge que restringeixin la comercialització d'aquest producte a altres estats amb amplis registres d'abús de poder o que no compten amb polítiques de protecció dels drets humans. "Els límits de l'espionatge haurien d'estar fixats per la llei, amb limitacions per prevenir abusos, especialment domèstics", conclou l'editorial.