L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha estat detingut aquest dijous, 23 de setembre, a Sardenya per les autoritats italianes per l'ordre de recerca i captura del Tribunal Suprem emesa pel jutge Pablo Llarena.

Puigdemont es disposava a participar en un acte amb la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, i la presidenta del Parlament català, Laura Borràs, en la recepció institucional que el síndic de l'Alguer ofereix a les autoritats catalanes i a d'altres grups participants, en una trobada internacional organitzada per l'associació Adifolk. 

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va retirar el passat mes de juliol la immunitat parlamentària a l'expresident i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, de la qual gaudien per la seva condició d'eurodiputats. Feia així marxa enrere a la decisió que va prendre el mateix tribunal el passat 2 de juny de concedir-los temporalment la protecció demandada fins que es resolgués sobre el el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu, d'acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.

El tribunal va considerar que no havien acreditat suficientment que puguessin ser detinguts.