Catalunya està a punt d'aconseguir que la velocitat de propagació del coronavirus (Rt), que ahir es va situar en 1,02, comenci a ser negativa -per sota d'1- i amb això començar a vèncer la segona onada de la pandèmia, encara que aquesta millora, que s'espera que continuï en els pròxims dies, encara no es nota en l'ocupació de les UCIs ni en el nombre de defuncions.

La velocitat de propagació del virus a Catalunya va tornar a baixar per sisè dia consecutiu i es va situar en 1,02, una dècima menys que dilluns, i també va baixar el nombre de persones hospitalitzades, però continua havent-hi molts positius, 6.210 notificats en un dia i creix el nombre de morts, amb 134 més reportats dimarts.

Els epidemiòlegs confien que ja s'ha superat el pic d'aquesta segona onada de l'epidèmia i que aquesta es tancarà amb molts menys morts que la primera onada.

De moment, el nou rècord de morts en un dia en aquesta segona onada es va registrar el 30 d'octubre, amb 68 en 24 hores, quan en la primera onada el 30 de març es van produir 415 morts en un sol dia.

Els 134 nous morts reportats ahir, que han situat en 14.274 el nombre de víctimes mortals de la COVID-19 a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, són difunts que van morir en dies anteriors però que les funeràries notifiquen amb retard. Segons el Departament de Salut, que ahir va tenir problemes tècnics per carregar les xifres a la base de dades, els efectes de les mesures de tancament de bars, restaurants i centres d'estètica decretat el 16 d'octubre s'estan notant ja.

En qualsevol cas, les autoritats sanitàries catalanes volen baixar per sota dels 1.800 contagis diaris, quan ahir encara es van sumar 6.210 nous positius, encara que aquests corresponen també a retards en les notificacions per la saturació dels laboratoris. El que és cert és que l'expansió del coronavirus s'està frenant a tot Catalunya.