Òmnium Cultural va anunciar ahir que ha presentat una querella criminal davant el Tribunal Suprem contra el rei emèrit Joan Carles I per presumptes delictes de corrupció, blanqueig de capitals i frau fiscal perquè s'investigui la procedència de la seva «fortuna» en comptes a l'estranger.

En una conferència de premsa, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, va considerar que a Espanya els poders de l'Estat volen «blindar la corona», i demana que, com passa amb qualsevol altre ciutadà, s'admeti la querella i s'investigui.

En una acció jurídica paral·lela, Òmnium va demanar al Govern de Suïssa que bloquegi els comptes del rei emèrit perquè hi ha «prou indicis per iniciar una investigació per corrupció».

En paral·lel, el jutge que investiga les càrregues de la Policia Nacional per impedir el referèndum de l'1-O a Barcelona ha acceptat Òmnium Cultural com a acusació popular en la causa, on estan investigats uns quaranta agents.

L'entitat pren així el relleu de l'Ajuntament de Barcelona, que exercia d'acusació popular en la causa de les càrregues fins que l'Audiència de Barcelona el va expulsar del cas,.