Catalunya preveu realitzar un total de 309.000 test PCR en sis setmanes amb la incorporació dels laboratoris de la Universitat de Barcelona (UB), l'Autònoma de Barcelona (UAB), Pompeu Fabra (UPF), Rovira i Virgili (URV) i el Centri de Ciències Òmiques d'Eurecat, en la segona fase del programa Orfeu de detecció del Covid-19.

Ha aprovat aquest dimarts activar la fase 2 del Programa Orfeu amb els nous laboratoris universitaris i Eurecat, una ampliació que suposa afegir capacitat per fer 139.000 test, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase, en el període d'unes sis setmanes i una nova inversió d'1,2 milions d'euros.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que la primera fase la van realitzar centres d'investigació com l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), i que ara s'amplia amb les màquines PCR de quatre universitats i el centre tecnològic Eurecat.

El passat 7 d'abril, el Govern va aprovar la creació del programa Orfeu de detecció massiva, basat en les capacitats PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya i amb la previsió d'anar escalant el volum de proves.

Durant aquestes setmanes, s'han desplegat els test de prova per validar tot el procediment, i en els propers dies els centres començaran l'escalat fins a desenvolupar aquesta primera fase a ple rendiment.

La Generalitat considera que la creació del programa Orfeu respon al fet que la detecció massiva de Covid-19 és essencial no només en la fase de confinament, sinó també en la desconfinament progressiu, que s'haurà de dur a terme de forma coordinada i esglaonada.