El Govern destinarà 61 milions d'euros a les administracions locals per "reforçar" la liquiditat pressupostària. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que aquests recursos permetran afrontar amb "més tranquil·litat" les despeses derivades de les mesures per fer front a la crisi del coronavirus.

L'import correspon a l'avançament de la meitat del Fons de Cooperació Local de Catalunya. El Govern espera que les transferències estiguin fetes a l'abril, de manera que les administracions puguin disposar d'una injecció de liquiditat per aquestes dates.

En concret, els Ajuntaments de Catalunya rebran 43 milions d'euros, els Consells Comarcals, 18 milions, i les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), prop de 180.000 euros.

Preguntada sobre el possible decret d'un confinament total a l'Estat, la també consellera de Presidència ha assegurat que l'executiu espanyol tindrà "tot el suport" tant de la Generalitat com del president Quim Torra. "No es tracta de territoris i de polítiques, sinó de salut", ha destacat Budó.

La portaveu ha explicat que l'executiu espanyol i el Govern estan en contacte "pràcticament cada dia" amb l'objectiu de fer aportacions eficients de cara la lluita contra la covid-19. Budó ha confirmat que Torra assistirà a la reunió setmanal del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics amb la "màxima voluntat de cooperar".

En la mateixa roda de premsa, el conseller de l'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que és "normal" que la Generalitat demani ajuda a la Unitat Militar d'Emergències (UME). "Quan parlem de seguretat, no se'ns cauen els anells per demanar ajuda a qui faci falta", ha manifestat.

Buch ha lamentat que es busqui polèmica entre les administracions i ha assegurat que la Generalitat disposa d'un sistema de protecció que fa més de trenta anys que garanteix la salut i seguretat dels ciutadans.