El president de la Generalitat, Quim Torra, i ERC van escenificar, ahir al Parlament, un distanciament evident, amb un encreuament d'agres retrets, en un aspre clima preelectoral. La crisi entre els dos socis de Govern, que va petar a finals de gener amb la retirada de la condició de diputat a Torra, s'ha reobert.

En la sessió de control, Torra va denunciar els vincles de membres de la Junta Electoral Central (JEC) amb el PP i Ciutadans i va proposar que el Parlament plantegi una «llei d'una sindicatura electoral pròpia». Després de qualificar d'«aberració ètica i moral» els vincles d'Andrés Betancor amb el partit taronja i de Carlos Vidal amb els populars i que posen «sota sospita» totes les resolucions de la JEC, inclosa la que li va retirar l'escó, Torra va reptar Torrent a desdir-se de la seva decisió d'acatar la pèrdua de la seva condició de diputat. «Ara que ja sabem com s'ha arribat a aquesta resolució i com estaven viciades aquestes resolucions, perquè eren una persecució política contra l'independentisme, li demano, president [Torrent], d'acord amb la votació del 4 de gener, que reconsideri la decisió de retirar-me l'escó i pugui tornar a tenir tots els drets com a diputat d'aquesta cambra», va exposar Torra. Torrent no va respondre la petició i es va limitar a donar la paraula al president del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va protagonitzar el moment més aspre del ple quan va comparar el president català amb un «ocupa». Torra es va negar a respondre Carrizosa i va acusar Torrent de no defensar-lo: «Lamento molt que en aquesta cambra s'insulti impunement i que vostè no protesti. M'acaben de dir ocupa», va etzibar el president de la Generalitat al del Parlament. Sense fer més comentaris, Roger Torrent va donar pas al següent punt de l'ordre del dia.

Minuts abans d'aquesta escena, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, va retreure a JxCat les crítiques a la taula de diàleg en l'acte de dissabte a Perpinyà, en el qual l'eurodiputada Clara Ponsatí va afirmar que la iniciativa és «enganyifa». Després de recordar a Torra que va ser a la taula, Sabrià va deixar anar: «No entenem, president, com en un mateix espai polític es poden asseure i defensar l'autodeterminació i l'amnistia, però unes poques hores després es pot carregar amb duresa i amargor contra aquesta mateixa taula». «A mi no em sobra ningú en el moviment independentista», va respondre Torra en defensa de Ponsatí.

Pressupost aprovat

El ple va aprovar el pressupost per al 2020, que puja fins als 62,9 milions d'euros, amb els vots de JxCat, ERC i el PSC, després que el 27 de gener passat decaigués en primera votació pels desacords entre ERC i JxCat. Els nous comptes es van consensuar a la Mesa fa quinze dies, quan es van modificar dues partides: la limitació de la pujada de sou dels diputats a l'1,1% en lloc de l'1,75% i la incorporació de 50.000 euros per acollir la cimera parlamentària de la francofonia.