20 de febrer de 2020
20.02.2020

Torra descarta reunir la taula de diàleg dilluns "per raons personals" i proposa a Sánchez cinc dates a partir de demà

El president de la Generalitat li avança que vol tractar sobre el dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió

20.02.2020 | 10:01
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El president de la Generalitat, Quim Torra, descarta reunir per primera vegada la taula de diàleg entre governs dilluns que ve 24 de febrer "per raons de caràcter personal i privat d'agenda" i proposa al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fins a cinc dates a partir de demà: 21, 23, 26, 27 i 28 de febrer.

A través d'una carta que ha enviat aquest matí a Sánchez, el president català ha lamentat que el diàleg "no comenci amb bon peu" i li retreu que fer propostes de dates a través dels mitjans de comunicació "no és la manera de mostrar que es vol un diàleg honest i fructífer". Pel que fa al contingut de la reunió, Torra avança que la delegació catalana vol tractar l'exercici del dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió. I inclou la proposta de "mediació internacional".

Després que ahir la Moncloa fes pública a través de la premsa la proposta del 24 de febrer a la Moncloa, Torra li ha transmès amb una carta el seu malestar pel fet que no fos una data pactada per les dues parts. "Vós i jo vam quedar en la reunió al Palau de la Generalitat que la data, així com el lloc de la reunió i l'ordre del dia, es fixarien a través d'uns equips tècnics designats per tots dos", ha recordat el president català.

Torra assegura que està a disposició de fixar aquestes qüestions "com més aviat millor" però argumenta que la reunió no es pot fer dilluns "per raons de caràcter personal i privat" de la seva agenda. I afegeix que aquesta qüestió d'agenda ja va ser comunicada a la Moncloa ahir en el moment que el gabinet de la presidència de Sánchez va proposar el 24 a través d'una trucada de telèfon. Per aquest motiu, Torra assegura que encara li va sorprendre més que, 20 minuts després, el govern espanyol anunciés públicament la proposta.

Tot i aquesta disputa sobre la data de la reunió, Torra garanteix que la seva disposició a reunir la taula de diàleg "com més aviat millor" és "completa". I li ofereix fins a cinc dates en els propers dies: demà divendres 21 de febrer, diumenge 23 o dimecres, dijous o divendres de la setmana que ve (26, 27 i 28 de febrer).

Torra assegura que la delegació catalana està preparada per començar la negociació i avança les qüestions que portaran a la reunió: Reconeixement i exercici del dret a l'autodeterminació i fi de la repressió, amnistia i reparació. Així mateix, també afegeix "condicions favorables" per a la negociació: calendari de treball, sistema de validació i proposta de mediació internacional, i reconeixement de totes les parts en conflicte, incloent presó i exili.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook