El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, proposa iniciar la taula de diàleg entre governs al febrer. És un dels plantejaments del document "obert" de quatre pàgines amb el nom 'Agenda per al retrobament' que Sánchez ha portat a la reunió d'aquest dijous a Barcelona amb el president de la Generalitat, Quim Torra. El primer dels 44 punts del text planteja celebrar la reunió constitutiva de la taula de diàleg entre governs, pactada entre el PSOE i ERC, al febrer per començar el diàleg polític. El document parla de l'objectiu de buscar "solucions en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica" per evitar la judicialització de la política i cercar acords que reflecteixin els interessos d'una "àmplia majoria" de catalans.

El document afirma que "existeix una total disponibilitat per al diàleg" i proposa sis eixos de negociació: diàleg polític i regeneració institucional, finançament autonòmic, millora de la cooperació, política social i suport als serveis públics, impuls a les infraestructures i suport davant les catàstrofes naturals.

Al primer eix, el govern espanyol menciona el compromís d'activar la taula de diàleg entre governs però també parla de regeneració institucional amb la renovació dels òrgans constitucionals i organismes independents i de mesures contra la corrupció així com un "ferm compromís amb la memòria democràtica" amb l'exhumació dels represaliats que descansen en fosses comunes o l'anul·lació de la condemna a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys.

Reforma del finançament autonòmic

El document també planteja reformar el sistema de finançament autonòmic que asseguri "la justa distribució dels recursos públics" i la capacitat de les autonomies "per proveir els serveis i prestacions socials que són de la seva competència". També promet complir amb les disposicions de l'Estatut sobre inversió.

A banda, el text afirma que l'executiu espanyol està disposat a atendre demandes de la Generalitat sobre resolucions pendents de recurs o de sentència en l'àmbit judicial per reduir la conflictivitat institucional i d'impulsar la comissió bilateral Generalitat-Estat i creu que poden haver-hi "avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives".

També es mostra obert a negociar aspectes com la gestió autonòmica del 0,7% d'IRPF per a fins socials o la descentralització d'ajudes i subvencions. "Amb matisos", també s'obre a coordinar l'acció exterior mentre les delegacions de la Generalitat s'ajustin a la llei. El document també menciona la millora en infraestructures -cita inversions ja compromeses- i les ajudes per les destrosses del temporal.