La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va apel·lar a la mobilització per a establir les bases d'un nou referèndum independentista, encara que va deixar clar que no hi haurà «dreceres» perquè qualsevol futura consulta «ha de ser legal i legítima». Sturgeon no renuncia a la seva intenció de repetir aquest any la votació que va fracassar al setembre de 2014, quan una majoria dels ciutadans va dir «no» a la secessió d'Escòcia. Després del rebuig del Govern central a una primera petició, la líder escocesa ha replantejat l'estratègia optant pel pragmatisme.

Els sondejos dibuixen un escenari igualat en el cas d'un segon referèndum i, aprofitant els possibles efectes col·laterals del Brexit -els escocesos van rebutjar per majoria la sortida de Regne Unit de la UE-, Sturgeon va anunciar «els propers passos per al futur d'Escòcia». Aquests passen, en primer lloc, per una major mobilització per a garantir que, si finalment hi ha una nova consulta, no suposarà un nou fracàs. Així, va instar els defensors de la independència a fer seus els missatges del Partit Nacional Escocès (SNP), per a «convèncer una majoria de la població».

«El Brexit, moment decisiu»

Sturgeon va recordar que el Brexit que es va consumar ahir és un «moment decisiu» per a Escòcia i per al conjunt del Regne Unit, en la mesura en què implica una «tristesa real i profunda» per a part de la ciutadania. Davant d'això, va prometre «esperança per un futur millor», en el qual «la senda del país sigui determinada per la gent que viu aquí».

«Per a aconseguir la independència, un referèndum, és igual quan ocorri, sigui enguany com vull o després de les pròximes eleccions, ha de ser legal i legítim. És un fet», va sentenciar Sturgeon durant el seu discurs, en el qual també va reclamar que aquesta consulta «demostri clarament» que hi ha un «suport majoritari».

«Aquesta legalitat ha d'estar més enllà de tot dubte. D'una altra manera, el resultat, encara que sigui favorable, no seria reconegut per altres països», va dir Sturgeon, que en aquests últims mesos ha descartat promoure una possible consulta unilateral similar a la de Catalunya.

La ministra principal d'Escòcia va apuntar que «la millor manera» passa per «arribar a un acord amb el Govern del Regne Unit sobre la cessió de poders al Parlament escocès, com es va fer l'any 2014». En tot cas, el primer ministre britànic, Boris Johnson, es va pronunciar fa uns dies en contra d'aquest permís i no ha donat mostres de cedir.

Reunió de diputats

Com a gestos pràctics, Sturgeon va anunciar la seva intenció de convocar una reunió de diputats regionals, nacionals i antics eurodiputats per a debatre els futurs plans i va confirmar que demanarà a la Comissió Electoral que comenci a estudiar la pregunta de l'hipotètic segon referèndum. El Govern escocès també preveu actualitzar el document sobre els seus arguments a favor de la secessió.

Sturgeon va recordar que el passat dimecres el Parlament escocès va aprovar una moció que insta el Govern britànic a permetre la convocatòria d'un segon plebiscit, en reconèixer que hi ha hagut «un canvi material en les circumstàncies des de 2014». La ministra principal defensar que la gent «té dret a canviar d'opinió quan les circumstàncies canvien».