El director de l'Àrea d'Abastament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Molist, ha afirmat avui que no es va desembassar més aigua dels pantans abans del temporal perquè les previsions "eren incertes" i abans de la borrasca hi havia un "resguard molt important" que van pensar que seria suficient.

"No es pot posar en risc el subministrament d'aigua potable. Davant previsions molt incertes, cal ser prudent", ha afirmat Molist a RAC1.

El dia 18 de gener, abans de l'inici del temporal a Girona, un usuari de Twitter (@viktu) es feia ressó de les dades d'una associació meteorològica, que difonia la imatge d'un model meteorològic que preveia pluges de 400 a 500 litres per metre quadrat a les comarques gironines, i apuntava que caldria "obrir Sau i Susqueda a raig" abans de l'inici de l'episodi. L'ACA el va contestar assegurant que el sistema Sau Susqueda tenia capacitat per assumir 126 hectòmetres cúbics.

El dia 21 a les cinc de la tarda, a través de Twitter, l'ACA informava que "el sistema Sau-Susqueda està al voltant del 70% de la seva capacitat, amb 278 hm3 emmagatzemats. Es disposa de capacitat per a poder assumir més de 120 hm3 d'aigua entre els dos embassaments. La gestió d'aquests reservoris, i la presa de decisions, s'analitza en tot moment en funció de les pluges i de l'increment de cabals"

Encara no havien passat 24 hores d'aquest missatge, que es va donar l'ordre de desembassar Susqueda. Era la tarda del dia 22. A la nit, tot i el desembassament, l'agència informava que el pantà de Susqueda havia arribat al 100% de capacitat i que començava a sobreeixir.

El model de previsió ICON (el citat per l'usuari de Twitter a l'inici d'aquest article) està desenvolupat pel Centre Meterològic Alemany i gairebé ha clavat les precipitacions que s'han acabat registrant a Catalunya. Però no és l'únic. Hi ha altres models com l'ECMWF europeu (el seguit habitualment a Catalunya) o el GFS americà, i sovint les seves prediccions no concorden. És el que ha passat en el cas de la borrasca Gloria. De fet, dilluns les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya no indicaven que dimecres hi hauria pluges intenses i que el temporal s'allargaria.

El PSC va sol·licitar ahir la compareixença del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, al Parlament perquè expliqui per què no es van desembassar les preses catalanes davant la previsió de forts xàfecs derivats per la borrasca Gloria.

Fonts socialistes van explicar que també han registrat una petició de compareixença en comissió per al director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Lluís Ridao, i van lamentar que no es comencessin a desembassar els pantans fins que ja es trobaven en una situació límit, alhora que van defensar que cal aclarir si hi va haver falta de previsió.

L'ACA es justifica

En declaracions a l'emissora RAC-1, el director de l'Àrea d'Abastament de l'ACA ha assegurat que han estat "prudents" perquè "no es pot posar en risc" el subministrament d'aigua.

"No es pot posar en risc el subministrament d'aigua potable. Davant previsions molt incertes, cal ser prudent", ha assenyalat Molist.

Els meteoròlegs havien avisat la passada setmana de l'arribada d'una borrasca de primera categoria amb pluges superiors als 200 litres d'aigua per metre quadrat, encara que finalment es van recollir més de 500 en zones de la conca del riu Ter a Girona.

"Les previsions han de tenir en compte que el principal és garantir el proveïment de sis milions de persones. Imagineu que buidem els embassaments i arriba una quantitat a la franja baixa de les previsions. Què passaria? A l'endemà de les riuades tindríem els embassaments per sota de la meitat i hauríem de decretar mesures de restricció per sequera", ha argumentat Molist.

Segons el directiu de l'ACA, "quan les coses ja han passat i tens les dades exactes es veu diferent que quan has de prendre decisions en base a previsions".

"Abans del temporal hi havia un resguard molt important, estaven a dos terços de la seva capacitat. Les previsions, segons els el models europeus, permetien pensar que seria suficient", ha afegit Molist.

Malgrat que no es va començar a desembassar aigua abans del temporal, Molist ha subratllat que "el pitjor es va evitar perquè dimecres, quan hi va haver una punta de cabal, es va poder retenir tota".

Sobre la situació dels rius avui a Catalunya, Molist ha explicat que "els cabals estan disminuint, la punta d'aigua ha arribat a la mar. Continuem controlant els desbordaments, però la situació anirà millorant, perquè els rius cada vegada porten menys cabal".

"Els embassaments estan plens i s'hauran d'anar buidant per recuperar el resguard de seguretat, però ja es farà més endavant, quan els rius comencin a desguassar", ha afegit el responsable d'Abastament de l'ACA.