La Policia Nacional va escorcollar la seu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per buscar documentació vinculada a una trama de presumpte desviament de fons públics, entre d'altres destins per pagar un viatge d'alcaldes a un acte organitzat per Carles Puigdemont a Brussel·les. A l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 16 de Barcelona i que segueix sota secret de sumari, es va registrar també l'agència Viatges Alemany de Vic, que suposadament va gestionar el viatge dels alcaldes a Brussel·les.

La investigació, duta a terme per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, se centra a descobrir si l'ACM -entitat que agrupa ajuntaments de l'òrbita sobiranista- va malversar fons públics en activitats organitzades per l'independentisme i va desviar diners de les seves arques, nodrides d'aportacions municipals, a fins il·lícits.

Un dels pagaments que s'investiguen està vinculat al viatge de 167 alcaldes independentistes a Brussel·les, en un acte organitzat per Puigdemont el 7 de novembre del 2017, quan la presidia el conseller d'Interior, Miquel Buch. Fonts policials van aclarir, no obstant això, que fins al moment el conseller no està sent objecte de cap investigació per aquesta causa.

Les diligències ordenades pel jutge van consistir en escorcolls i requeriments d'informació, sense que es practiqués cap detenció, i se centren en l'anàlisi de la contractació de l'Associació.

Els agents van intervenir material informàtic de l'ACM i requisar factures de l'entitat des de l'any 2014 fins a l'actualitat.

La Fiscalia Superior de Catalunya ja va obrir una investigació per descobrir si el viatge dels 167 alcaldes per assistir a l'acte municipalista organitzat per Puigdemont havia estat pagat amb fons dels consistoris, però finalment la va arxivar en concloure que no hi havia indicis que ho financessin els ajuntaments. El viatge amb avió dels alcaldes va ser gestionat per l'agència Viatges Alemany.