El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va carregar ahir contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per «banalitzar» i «frivolitzar» amb la violència. No obstant això, va insistir a respondre amb «moderació» per «calmar els ànims» i va rebutjar adoptar mesures extraordinàries.

Pedro Sánchez, que va assistir a Brussel·les al Consell Europeu, es va referir expressament a les afirmacions que va fer dijous Torra (de qui va dir que «cada vegada és més radical») davant el Parlament de Catalunya, quan va apostar per «posar les urnes» i va plantejar per arribar a l'autodeterminació aquesta legislatura.

En aquest sentit, el cap de l'executiu en funcions va recordar al president català el que diu la sentència del Tribunal Suprem sobre l'autodeterminació i «els límits que planteja» Torra. I el va advertir que no pot repetir el camí que «ha omplert de frustració, fracàs i fractura a la societat catalana».

Pedro Sánchez es va mostrar disposat a obrir una nova etapa, però va exigir al president de la Generalitat que reconegui l'altra part de la societat catalana, que «no és un sol poble sinó molts pobles», en què els independentistes no són majoria.

En aquest sentit, el president en funcions va reconèixer que els sobiranistes poden tenir una majoria parlamentària, però «no social». Per això, va instar el cap de l'executiu català a aspirar a ser president de tots en comptes de ser «cada vegada més radical» i «banalitzar la violència», frivolitzar-hi i infravalorar-ne els efectes, no només sobre l'economia, sinó també sobre la convivència.

L'acció exterior del Govern, al TC

En paral·lel, el Consell de Ministres va decidir recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) el pla d'acció exterior aprovat per la Generalitat de Catalunya al juny en considerar-lo inconstitucional i després d'haver-se negat l'executiu de Torra a canviar-ne el contingut.