Avui torna el macrojudici, on declararan, després dels GC, comissaris policials. Dijous passat declararen breument 10 GC i 4 ME. Dels primers, cinc foren escarnits a la Seu d'Urgell (S24635E i C34336U), Lleida (J73137F, W79133J) i Girona (C88411L). La ME Alexandra Peralta era acusada de voler convertir Lleida en la Calella de Ponent. Els altres tres (11.836, 13.143 i 1.092) foren presents a l'escorcoll i detenció a Sabadell de Joan Ignasi Sànchez la vigília i col·laboraren amb els GC.

Encara declararen dos GC més: El tinent G97659Y responsable de la casa-caserna de Manresa i, sota el seu comandament, les de Berga, Vic i Igualada, i G99880L, responsable de la plaça de Valls. I, a la tarda, tres nous GC: K12314U responsable de la caserna de Travessera de Gràcia, G57387Z , cappare de la caserna de Gandesa, i W52137L, de la caserna d'Igualada. Tots es queixaven d'haver sofert algun tipus de concentració amb cants i insults davant de les seves cases-casernes. Al darrer, el fiscal Cadena li preguntà pel llançament d'un «artefacte incendiari» dins el recinte casernari (vegi's definició «d'artefacte», si us plau!). L'agent explicà que van haver d'avisar els Bombers i que guàrdies civils van apagar les flames, però que també va avisar policia judicial i el TEDAX (artificiers experts en desactivació d'explosius). L'advocada Roig preguntà si «l'artefacte» era un «petate» o simple sac de mà amb roba militar i l'agent confirmà que sí, que era roba de l'exèrcit espanyol! Millor desmuntatge, impossible.

Arribats aquí, és lícit demanar-se què pretenen les acusacions. Convertir unes quantes xàldigues en un incendi? «Cap dels incidents poden ser qualificats de violents, els acusats no participen en cap i enlloc no apareix cap alçament violent», escrivia Pérez Royo.

Arrestar una comissió judicial és violència? Escarnir uns guàrdies civils de paisà és violència? Ho és, concentrar-se protestant davant d'una caserna? Aplegar-se 200 o 10.000 persones és un setge? Perillen llibertats fonamentals com són el dret a la manifestació i a la protesta?