La Fiscalia Superior de Catalunya es querellarà contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per desobeir la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada de símbols independentistes en els edificis públics, després que la Fiscalia General de l'Estat donés ahir trasllat l'informe de l'òrgan supervisor sobre els «incompliments» dels seus acords.

La Fiscalia General de l'Estat va informar en un comunicat que ha rebut l'expedient de la JEC en el qual exposa i detalla «l'incompliment conscient i reiterat» per part del president català dels acords de la Junta d'11 i 18 de març de 2019. Segons han informat fonts fiscals a Europa Press, l'expedient lliurat al Ministeri Públic inclou tota la documentació que s'ha produït al llarg d'aquests deu dies en què Torra s'ha negat a dur a terme les ordres de la JEC. També s'aporten les comunicacions que la Junta Electoral Central ha enviat al president de la Generalitat i la que, al seu torn, aquest ha enviat a l'organisme de control.

En el primer acord, la JEC donava a Torra un termini de 48 hores perquè ordenés la retirada de totes les banderes estelades i llaços grocs dels edificis públics per tal de complir amb el deure de neutralitat política dels poders públics davant les eleccions generals del 28 d'abril.

Ultimàtum

Després de la negativa el president català, l'òrgan supervisor de processos electorals va donar un ultimàtum i el va advertir de «les responsabilitats administratives i, si s'escau, penals, en què pogués incórrer si no compleix estrictament» aquest acord.

Així mateix, la JEC va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador per no haver accedit a complir les ordres, que podria desembocar en una sanció de 300 a 3.000 euros i va ordenar a la Conselleria d'Interior perquè s'encarregui als Mossos la retirada de les pancartes dels llaços grocs i les estelades. A més, va acordar enviar les diligències al Ministeri Públic per les responsabilitats penals en què hagi pogut incórrer Torra.