El tribunal del judici de l'1-O ha citat per a la setmana vinent fins a 24 agents de la Guàrdia Civil que van intervenir en els fets que es jutgen al Suprem. Després de la declaració del que va ser màxim responsable del cos a Catalunya, Ángel Gozalo, i del coronel que va coordinar el dispositiu de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, ara és el torn d'agents de l'institut armat. Els testimonis es dividiran entre dimarts i dijous i, entre ells, hi ha agents que van intervenir en els diferents registres que es van fer a Catalunya pels volts del 20 de setembre. També declararan a dos quarts de deu del matí de dimarts dos testimonis que no van poder-ho fer el passat dijous. Es tracta del subsecretari del Ministeri d'Hisenda en el moment dels fets, Felipe Martínez, i un tècnic de la direcció de serveis del Departament de Treball, David Badal.

Segons fonts properes a les defenses, entre els agents de la Guàrdia Civil que declararan en els propers dies hi ha alguns que van estar presents a registres i detencions del dia 20 de setembre, com en el del domicili de l'exnúmero 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, (a les Franqueses) o el del director de Patrimoni de la Generalitat Francesc Sutrias.

Les tres sessions de la setmana vinent, doncs, es dediquen pràcticament a escoltar el relat de membres de l'institut armat que van intervenir en aquests registres ordenats pel jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. Han estat sol·licitats per la fiscalia i l'advocacia de l'Estat, que seran els primers en interrogar-los.

També ho podran fer les defenses, també les que no els hagin demanat. Ara bé, com ja ha fixat durant el judici el president del tribunal, Manuel Marchena, només els podran preguntar sobre aspectes que prèviament hagi plantejat des de l'acusació.

Dos testimonis pendents de la setmana anterior

El passat dijous la declaració de l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, es va allargar durant unes sis hores. Això va alterar el calendari previst per a aquell dia i el tribunal va decidir posposar per a la propera sessió (la del dimarts) la declaració de dos testimonis que, tot i presentar-se al Suprem, no van entrar a la sala per falta de temps.

Es tracta del subsecretari del Ministeri d'Hisenda en el moment dels fets, Felipe Martínez, i un tècnic de la direcció de serveis del Departament de Treball, David Badal. Tots dos hauran de tornar a Madrid per presentar-se davant del tribunal i sotmetre's a les preguntes que els formulin.