El nadó de dos mesos de Pineda de Mar presumptament maltractat pel seu pare va morir ahir al migdia a l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, després d'estar-hi ingressat des del dia 4 d'aquest mes. Tot i que l'estat del nen era estable des de feia dies, fonts de l'hospital van assegurar que la seva mort havia estat a causa de les ferides que presentava.

El nen va ingressar a l'hospital barceloní el passat quatre de gener, després d'haver sigut atès amb anterioritat a l'hospital de Calella, perquè patia un hematoma al cap, tenia un braç fracturat i també «cinc costelles trencades», la qual cosa indicava signes de maltractaments anteriors, van explicar fonts coneixedores. Davant les sospites, l'equip mèdic va activar el Protocol de maltractament infantil, que va ser endurit arran del conegut cas Alba, i el pare va acabar confessant el dijous 10 als facultatius haver maltractat el nen, després de la qual cosa va ser detingut pels Mossos d'Esquadra, que li van retirar la tutela del menor. Aquesta la va assumir la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat -que també van retirar la tutela a la mare, que en un inici va negar els maltractaments-, després d'obrir un expedient de desemparament i iniciar mesures de protecció. El pare del nen, de 21 anys, va ser posat en llibertat provisional amb mesures cautelars, mentre la mare continuava en llibertat.

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va denunciar la setmana passada que hi va haver «carències» d'informació, comunicació i coordinació entre els serveis de salut i socials que van intervenir en el cas d'aquest nadó. Ribó va anunciar que vol que es redacti un protocol específic per a la protecció dels nadons de possibles maltractaments, fins i tot en l'etapa prenatal, atès que són moments «de difícil visibilitat» d'aquestes situacions.

L'Ajuntament de Pineda va decretar ahir tres dies de dol per la mort del nadó i, a més, s'ha personat com a acusació en la causa judicial oberta contra el pare del menor. També ha anunciat la seva intenció d'exercir l'acusació el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que a més ha expressat el seu rebuig a la posada en llibertat condicional del pare del nadó.