27 de desembre de 2018
27.12.2018
L'Empordà

ERC i JxCat perden 50 votacions al Parlament en deixar de tenir majoria

?Són les referents a les sessions ordinàries, al Debat de Política General i als plens monogràfics sobre infància i del 6 i 7 de setembre de 2017

27.12.2018 | 06:30
El Parlament, en un ple celebrat aquesta tardor.

JxCat i ERC van perdre més de 50 votacions al Parlament des que els grups independentistes van perdre la majoria absoluta el 9 d'octubre. Es tracta de votacions en sis plens ordinaris, el Debat de Política General del 10 i 11 d'octubre, i en els plens monogràfics sobre infància i sobre el 6 i 7 de setembre del 2017, que es van celebrar entre el 17 i el 20 de desembre.

Aquesta situació va provocar que en aquests dos mesos i mig el Parlament hagi tombat una proposta que reivindicava el dret a l'autodeterminació de Catalunya i hagi aprovat que crida els partits independentistes a abandonar la via unilateral a la independència «de manera definitiva».

Així mateix, la Càmera catalana va rebutjar a l'octubre una iniciativa de JxCat que demanava reprovar el rei Felip VI per la seva actuació després de l'1-O, encara que en el següent ple sí que va aprovar una proposta dels comuns que reprovava el Rei i demanava l'abolició de la monarquia.

A més, entre les votacions perdudes per JxCat i ERC es troben diverses iniciatives socials i econòmiques que han tirat endavant en contra del criteri del Govern, com diverses demandes que els grups demanen incloure en els Pressupostos de la Generalitat del 2019.

La majoria d'elles són iniciatives presentades per altres grups que han estat aprovades malgrat el vot contrari de JxCat i ERC, però en alguna ocasió l'oposició va rebutjar propostes dels dos partits que recolzen el Govern de la Generalitat. Hi ha dues causes que han originat aquesta pèrdua de votacions: en primer lloc, la pèrdua de la majoria absoluta independentista per la suspensió de diputats pel Tribunal Suprem, i en segon, la decisió de la CUP de deixar de recolzar definitivament el Govern i els grups que el formen.


Suspensió de diputats

Les discrepàncies entre JxCat i ERC sobre com aplicar la suspensió de diputats suspesos pel Tribunal Suprem van provocar que quatre diputats de JxCat deixessin de votar i, sumat al fet que Toni Comín (ERC) tampoc vota per la seva situació processal a Bèlgica, va deixar el bloc independentista amb 65 vots.

Això genera un empat amb els 65 diputats que tenen els grups no independentistes i el reglament de la Càmera estableix que, si en una votació es produeix un empat, la votació decau, de manera que els independentistes necessiten el suport d'altres grups per tirar endavant les seves propostes.

L'altre motiu que ha provocat que l'independentisme hagi començat a perdre votacions al Parlament és que la CUP ha decidit trencar definitivament amb el Govern perquè considera que està fent polítiques autonomistes i ha renunciat a fer efectiva la independència.

A això cal afegir-hi que en les votacions dels plens monogràfics sobre infància i sobre el 6 i 7 de setembre del 2017, els grups independentistes van comptar amb tres vots menys perquè els diputats Albert Batet (JxCat), Anna Caula (ERC) i Maria Sirvent (CUP) no van assistir al ple perquè estaven a Ginebra en la presentació d'una demanda davant Nacions Unides per la «vulneració» dels drets dels diputats suspesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook