El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat la dimissió del president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, l'endemà que l'alt tribunal acordés que siguin els clients qui paguin l'impost de les hipoteques. Durant la seva compareixença aquest dimecres al matí al Parlament, el cap de l'executiu ha anunciat que el Govern, amb el conseller d'Exteriors al capdavant, Ernest Maragall, intensificarà l'acció internacional per "preparar el camí a la mediació". Torra també ha emplaçat els grups parlamentaris a "deixar de mirar cap a una altra banda" davant la "injustícia" contra els "presos polítics", després dels escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Torra ha recordat la sentència del Tribunal de Drets Humans que condemna l'Estat per "manca d'imparcialitat" en el judici contra el dirigent abertzale Arnaldo Otegi. En aquest sentit, ha assegurat que la "injustícia espanyola d'avui serà la condemna de la justícia europea de demà". El president ha lligat aquest "desprestigi" per apuntar que magistrats, advocats de l'Estat, fiscals i tribunals encara són "a temps de rectificar", sobre la causa de l'1-O, en contra dels polítics empresonats i a l'exterior.

És aquí quan ha recordat la sentència perquè els bancs "s'estalviïn de pagar els impostos de les hipoteques". "És un escàndol absolut", ha qualificat Torra. Tot seguit el president ha rebatejat el Tribunal Suprem per "suprema injustícia", i ha exigit la dimissió de Lesmes. Cal recordar que Torra ja va demanar aquest relleu a finals de setembre després de "l'escàndol" del xat intern de jutges i magistrats amb comentaris contra independentistes.

Mediació internacional

El president de la Generalitat també ha anunciat que, d'acord amb Maragall, el Govern s'adreçarà a tots els representants dels països de la Unió Europea per constatar la situació que es viu a Catalunya: "Volem explicar directament com l'Estat tracta els polítics que han volgut donar la paraula al poble. És l'hora de començar a preparar el camí de la mediació, d'obrir camins de resolució amb l'ajut de tercers actors que siguin reconeguts per les parts en conflicte", ha argumentat Torra, que ha reiterat l'aposta per "la democràcia i el diàleg".

Acusar l'Estat

D'altra banda, Torra ha asseverat que no ha comparegut per "defensar ningú", sinó per "acusar l'Estat". "L'atac greu no pot passar de llarg sense que els grups no es pronunciïn", ha justificat el president, que ha preguntat "qui pot callar davant d'una aberració tan gran". Tal com ha afegit, el "retrocés democràtic" de l'Estat hauria de preocupar "qualsevol demòcrata". Així mateix, el cap de l'executiu ha recordat a tots els diputats -dirigint-se especialment als de l'oposició- que alguns d'ells van ser fins i tot "amics" d'alguns dels "presos polítics".

"De debò que alguns de vostès, companys dels presos i exiliats, pensen continuar mirant cap a una altra banda davant aquesta injustícia comesa contra ells?", els ha preguntat. En aquesta línia, Torra ha continuat recordant que alguns parlamentaris han parlat, tractat i fet bromes amb els "represaliats": "De veritat accepten que es cometi aquesta injustícia? En privat admeten que se senten incòmodes, però restaran impassibles? No alçaran la veu ja d'una vegada? Això s'ha de resoldre, i em nego a les resignacions", ha afegit Torra. "La defensa dels drets, la llibertat i la justícia pren raó real quan és a favor dels adversaris. Avui i ara és el seu torn", ha conclòs el president.