El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat en una entrevista al diari 'ARA' que "el judici i la sentència pesaran com una llosa en la història d'Espanya". "Qualsevol sentència que no sigui l'absolució serà una sentència injusta", ha afirmat sobre l'escrit d'acusació de la Fiscalia General de l'Estat que demana 25 anys de presó per a ell. Junqueras segueix apostant per no posar terminis i considera que cal "ampliar la base" i "posar fonaments a llarg termini" per arribar a la independència. En ser preguntat per si la DUI va ser un error, el líder republicà ha dit que "segurament, tenir un calendari tan exigent per aconseguir un objectiu tan ambiciós no va ser la millor manera de plantejar-ho".

Junqueras ha assegurat que no té por al judici i que el viu "com una oportunitat per explicar" que els líders independentistes empresonats són innocents, que no han comès els delictes dels quals se'ls acusa "injustament". "Hem de convertir el judici en una palanca, en l'element didàctic per excel·lència", ha afirmat.

El president d'ERC ha considerat que unes eleccions podrien ser "útils" per "canalitzar" la frustració que pugui generar el judici tot i que també ha assegurat que podria servir que el "Govern governi i s'ocupi de l'FP, de fer optatiu el xinès i l'àrab", cosa que, segons Junqueras, situaria "els nostres joves en una posició de futur extraordinària".

Oriol Junqueras ha recordat que "des de fa molts anys ERC treballa amb l'objectiu de la independència" i ha subratllat que "avui, com fa un any" la seva formació es manté "ferma amb aquest compromís". Amb tot, ha afirmat que ara són "més forts que mai" perquè estan "superant reptes que mai" no havien hagut de superar.

Junqueras ha considerat que "el referéndum acordat avui és imposible" i que cal convertir-lo en "inevitable". "Si a totes les eleccions acreditem una majoria independentista inequívoca, que cada vegada superi més clarament la meitat dels vots, és una situació insostenible en el temps per a l'Estat", ha reflexionat.

El president d'ERC ha explicat que respecta que JxCat no substitueixi els diputats suspesos i diu que ell és partidari de fer aquells gestos que els "acostin a l'objectiu polític" que persegueixen, "com per exemple mantenir la majoria parlamentària".

El president d'ERC ha explicat que respecta que altres formacions apostin per llistes unitàries de l'independentisme. "Som partidaris de buscar les solucions que maximitzen el resultat de les opcions independentistes", ha assegurat tot explicant que la seva formació ha apostat per Ernest Maragall com a candidat perquè "té les qualitats per ser el pròxim alcalde de Barcelona". A més, Junqueras ha afegit que "no té cap fonament" dir que està pensant en un tripartit i ha considerat que és "un argument que els rivals fan servir" per desgastar-los políticament.

Junqueras ha explicat que "l'absència dels fills és la part més dura i dolorosa" d'estar a la presó. "Un any sense ells és un dany irreparable", ha lamentat.