El líder del PP, Pablo Casado, va denunciar que és «indecent que el Govern humiliï Espanya forçant l'Advocacia de l'Estat a desmarcar-se de la Fiscalia i no acusar per rebel·lió els colpistes» i va criticar per «complicitat» l'Executiu i per ser «ostatge dels colpistes» al president, Pedro Sánchez.

De la mateixa manera, el líder de Cs, Albert Rivera, creu que «el Govern central fa d'advocat defensor dels colpistes», la qual cosa, segons la portaveu nacional del partit taronja, Inés Arrimadas, «confirma les sospites que Sánchez està disposat a fer qualsevol cosa per seguir un quart d'hora més a La Moncloa». Casado creu que Sánchez ha de comparèixer al Congrés per explicar «el seu ordre» a l'Advocacia de l'Estat i espera que PSOE i Cs recolzin la seva proposta de prohibir indults a condemnats per rebel·lió. Rivera, de la seva banda, també va portar al Congrés una proposta per evitar que es pugui indultar «als quals van donar un cop contra la democràcia», amb la qual vol retratar el PSOE.

La resposta del Govern

Pedro Sánchez va defensar que hi va haver un delicte de rebel·lió a Catalunya quan tan sols era líder de l'oposició i «mai» va expressar aquesta opinió sent president del Govern espanyol, va argumentar ahir la vicepresidenta, Carmen Calvo, per intentar sostenir que no s'ha produït cap gir del Govern del PSOE referent a això després que l'Advocacia de l'Estat hagi descartat acusar els líders del procés sobiranista de rebel·lió, i ho hagi fet per sedició i malversació de fons públics. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Calvo va provocar una primera reacció de sorpresa entre els periodistes en assegurar que el president del Govern «mai» ha opinat que els fets ocorreguts fa un any a Catalunya constituïssin un delicte de rebel·lió. L'entrevista de Sánchez es va gravar el 17 de maig passat, amb prou feines unes setmanes abans de la moció de censura que va desallotjar al Govern de Mariano Rajoy de la Moncloa, i quan el PSOE, enfonsat en les enquestes, estava endurint el seu llenguatge pel que fa a Catalunya La portaveu nacional de Cs, Inés Arrimadas, va criticar ahir la «crida de gràcia» que el president del Govern, Pedro Sánchez, va fer a l'Advocacia per rebaixar la pena que la fiscalia demanava per als «colpistes» a Catalunya.

L'opinió de Valls

El candidat a l'alcaldia de Barcelona i ex-primer ministre francès Manuel Valls va afirmar ahir que «les pressions per alterar l'equilibri de poders són antidemocràtiques».