La portaveu de la Crida Nacional per la República i diputada de JxCat al Parlament, Gemma Geis, ha fet una crida a articular llistes unitàries de l'independentisme en les pròximes eleccions municipals i, si no és possible, a preservar almenys «la unitat republicana» en els pactes postelectorals.

En declaracions a Efe, Geis, redactora de la ponència organitzativa de la Crida, va subratllar que a l'actual context, en el qual «han aplicat el 155 i hi ha gent a la presó o exiliada», és important «preservar al màxim la unitat republicana en els ajuntaments», bé a través de llistes electorals unitàries o mitjançant pactes postelectorals.

Prova de foc

«Cada elecció és una prova de foc per a l'independentisme, és on ens juguem la nostra manera de ser, i no ens fan por les urnes», va afirmar. La també portaveu adjunta de JxCat al Parlament va demanar no «desaprofitar» l'ocasió de les municipals ni de les europees del mes de maig vinent, encara que va aclarir que la Crida decidirà a partir del seu primer congrés, al gener, si es presenta amb la seva nova marca a aquesta cita electoral. En tot cas, va remarcar que els «valors» de la Crida són «la unitat, la transversalitat i la màxima excepcionalitat» i va dir que han de ser «coherents fins al final» amb aquestes posicions. Independentment de si la Crida es presenta amb les seves sigles en les municipals, Geis va emfatitzar la necessitat de treballar candidatures unitàries del sobiranisme, sobretot en localitats «sense alcaldes republicans» o sense candidats capaços de guanyar amb llistes separades.