26 de octubre de 2018
26.10.2018

El ple de Barcelona reprova Felip VI

La declaració institucional, proposada per la CUP, ha tirat endevant amb el suport del PDeCAT, BComú i ERC

26.10.2018 | 19:04

El plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest divendres una declaració institucional que reprova Felip VI i que «aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia». La declaració institucional proposada per la CUP ha tirat endavant amb el suport dels grups municipals de BComú, PDeCAT, ERC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé. En el moment en què la regidora de la CUP Maria Rovira ha llegit la declaració institucional, els regidors de Ciutadans han abandonat el ple.

El text «rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI», la seva «intervenció en el conflicte català» i «justificació de la violència exercida pels cossos policials» l'1-O. A més, també reprova els «actes repressius contra la ciutadania» i «l'amenaça de la il·legalització de partits polítics catalans» i la «violència exercida contra els drets fonamentals».

El ple exigeix la llibertat dels líders independentistes empresonats

El plenari també ha acordat una declaració institucional que exigeix la «llibertat immediata» dels líders independentistes empresonats i la «fi de la judicialització del conflicte polític». Proposat pel PDeCAT, el text, llegit pel regidor del PDeCAT Jaume Ciurana, també demana «garanties jurídiques» per als líders independentistes que estan a l'estranger, els membres dels CDR «acusats injustament de terrorisme» i el cantant Valtonyc. A més, reclama «celebrar un referèndum d'autodeterminació que permeti als catalans decidir lliurement el seu futur».

El ple «condemna» els «abusos» contra els cònsols honoraris a Barcelona

Després del cessament del cònsol honorari de Grècia a Barcelona, el plenari ha acordat una declaració institucional proposada per ERC que «condemna el responsable d'aquests abusos envers del cos consular de la ciutat» i «rebutja» la «coartació de la llibertat d'expressió i manifestació».

El PP destaca el paper «vertebrador» de la monarquia

Després que els regidors de Ciutadans abandonessin el ple en considerar que no és «competent» per fer aquestes declaracions institucionals, el regidor del PP Jorge Fernández ha apuntat que el seu grup municipal ha volgut ser-hi present per «donar veu a aquells que defensen la llei i l'estat de dret».

Fernández ha remarcat que en la democràcia espanyola «ningú és perseguit per les seves idees» i ha subratllat el paper «vertebrador» de la monarquia, que ha considerat un «símbol de la unitat d'Espanya». A més, ha lamentat que les declaracions hagin tirat endavant «amb el vot de l'alcaldessa».

Per la seva banda, la regidora del PSC Carmen Andrés ha dit que, malgrat que no han subscrit cap de les declaracions institucionals, els regidors del PSC han estat presents al ple mentre es llegien les declaracions per «respecte».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook