19 de octubre de 2018
19.10.2018
L'Empordà

La Sagrada Família pagarà llicència d'obres per primer cop en 130 anys de treballs

L'obtenció de la llicència inclourà una inversió de 36 milions d'euros per part del patronat per millorar els accessos i el transport públic al temple

19.10.2018 | 06:30
La Sagrada Família, en una imatge recent.

La Junta Constructora de la Sagrada Família contribuirà amb 36 milions d'euros en els pròxims 10 anys a les despeses municipals d'urbanització, mobilitat i manteniment de l'entorn que generen les visites al temple, després d'arribar a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, van signar ahir un acord sense precedents que preveu la contribució del patronat al finançament de les despeses municipals que generen les activitats del temple.

A més, les dues institucions han consensuat els canvis de planejament i el pla especial urbanístic necessaris per regularitzar les obres del temple, i que el patronat pugui sol·licitar les llicències i permisos per finalitzar la seva construcció, el que no s'ha fet en els més de 130 anys des de l'inici de les obres.

La Sagrada Família és un dels edificis més concorreguts de Barcelona, amb 4,5 milions de visites anuals a l'interior i al voltant de 20 milions que l'observen des de fora.


Acord històric

L'alcaldessa Ada Colau va subratllar en roda de premsa que es tracta d'un «acord històric», no només perquè «resol l'anomalia» que el monument més visitat de la ciutat s'estigui fent sense llicències, sinó «sobretot per la corresponsabilitat en l'encaix» de la Sagrada Família a la ciutat que assumeixen les dues institucions.

Colau va destacar el compromís de l'ajuntament de tenir aprovat un pla urbanístic que permeti a la Sagrada Família obtenir la llicència d'obres en el primer trimestre de 2019» i així regularitzar la situació de la part construïda.

Sobre el destí de l'aportació que farà la Sagrada Família, l'alcaldessa va explicar que 22 milions es destinaran a millorar el transport públic a partir de 2019, i altres 7 milions serviran per finançar un accés subterrani al recinte del temple des de l'L2 del metro barceloní.

També va precisar que 4 milions s'utilitzaran en la urbanització dels carrers que envolten la basílica, i 3 milions -300.000 euros anuals- seran per millorar espai públic i col·laborar en la seva neteja.

De la seva banda, el delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps ha manifestat la seva convicció que la firma d'aquest acord és «l'inici de la finalització del projecte de la Sagrada Família» i la seva «obertura a la ciutat».

Per decidir com es concretaran les millores en l'accessibilitat al temple des del metro, Janet Sanz va explicar que l'Ajuntament i el patronat crearan una comissió de treball que estudiarà les mesures més adequades per a aquestes millores, a fi de disminuir el nombre de visitants que utilitzen els actuals accessos de l'estació de Sagrada Família.


Queixes dels veïns

L'associació de veïns de la Sagrada Família va mostrar el seu malestar per l'acord entre l'Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora del Temple perquè considera que s'ha tancat «a esquena dels veïns».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook