10 de octubre de 2018
10.10.2018
L'Empordà

Un de cada tres docents s'autocensura a l'aula arran de la situació política a Catalunya

Una enquesta de la Fundació Jaume Bofill xifra en un més d'un 26% les famílies que creuen que l'actualitat política i social no s'ha d'abordar a classe

10.10.2018 | 11:27

La situació política a Catalunya i les acusacions d'adoctrinament que han patit alguns docents han afectat a la llibertat d'expressió dels mestres i professors. Així ho corrobora una enquesta de la Fundació Bofill que posa de manifest que un 29,3% dels docents ha deixat de tractar l'actualitat política i social a l'aula per què no sap ''com s'interpretarà''. Malgrat que el 70% dels professors creu que la seva obligació és abordar aquestes qüestions a l'aula, només un 12,4% reconeix fer-ho amb ''tota normalitat''. Pel que fa a les famílies fins a un 70% considera que són temes que cal tractar a l'aula educativament, però gairebé el 27% prefereix que no s'abordi, bona part per por a què els docents traslladin les seves creences a l'alumnat.

L'enquesta s'ha dut a terme a 2.666 docents i 9.794 pares i mares precisament per conèixer la seva opinió al voltant de la polèmica que ha generat la situació política a Catalunya en el sí de l'escola, amb acusacions judicials i pressió mediàtica que ha condicionat la tasca dels mestres i professors.

Els resultats corroboren que el 29.3% dels docents diu que li agradaria treballar educativament l'actualitat social i política a l'aula, però que ''darrerament'' ho evita perquè no sap com s'interpretarà, cosa que des de la Fundació Bofill pot indicar ''autocensura'' o ''por'' derivada de les acusacions i la pressió judicial i mediàtica que ha patit el col·lectiu. En canvi, un 28.7% dels docents aprofita els esdeveniments per treballar el desenvolupament del criteri propi dels alumnes i només un 12,4% afirma parlar amb ''normalitat'' de les qüestions polítiques i socials ''com feien abans''.

Un 12,2% dels docents es mostra contrari a parlar d'aquests temes a l'escola perquè, en un 5% considera que són temes ''molt delicats que generen divisió'' i en un 3,3% més, considera que són debats ''que no toquen a l'escola. Fins a un 4% opina que els nens s'han de mantenir al marge d'aquests debats.

Pel que fa a les famílies, en un 70% dels casos es mostren partidàries a què les controvèrsies polítiques i socials s'han d'abordar a l'escola. Fins el 54% dels pares i mares defensen que la situació a Catalunya és una ''oportunitat educativa'' perquè els alumnes desenvolupin un ''criteri propi''. Un 15,6% més creu que el docent ''té el deure'' de treballar educativament aquests temes ja que formen part de la vida dels infants i joves.

En canvi, un 26,7% de les famílies s'oposa a abordar qüestions polítiques a l'aula. En un 13% dels casos és per evitar que els docents traslladin les seves creences als alumnes i un 10% més, ho considera ''per no abundar en les diferències''. Només un 3.7%dels progenitors considera que són temes que pertanyen a l'àmbit familiar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook