La CUP ha qualificat aquest dimarts d'"important" el posicionament del comitè de Drets Humans de l'ONU, que divendres va instar l'Estat a prendre "les mesures necessàries per garantir" que Jordi Sànchez (JxCat) pugui "exercir els seus drets polítics". Ara bé, el diputat cupaire Vidal Aragonés ha demanat "no quedar-se només" en aquest document sinó dur a terme una "plasmació democràtica real" de cara a la investidura. I defensen, de fet, que això és el que volien fer els quatre diputats anticapitalistes el 30 de gener -Torrent va posposar aquell dia la investidura de Carles Puigdemont. Els cupaires creuen ara que l'Estat hauria de donar resposta al document sobre Sànchez. A més, els anticapitalistes, que donen per fet de forma "tàcita" que no s'incorporaran a la Mesa, insisteixen en investir Puigdemont en clau "de democràcia i de restitució" i perquè consideren que representa un "independentisme avançat" per tal de "construir república".

Aragonés ha valorat com a "positiu" el posicionament d'aquest comitè perquè creu que constata "fins a quin punt hi ha vulneració de drets fonamentals per part de l'Estat". "No són institucions que tinguin actuacions i resolucions fàcils", ha resolt el parlamentari cupaire.

En qualsevol cas, els cupaires no es mouen de la seva posició inicial respecte a la investidura: opten per Puigdemont per a la investidura i si s'ha de canviar de nom, volen un "programa republicà" sobre la taula. I per això, després de la detenció de Puigdemont a Alemanya, els cupaires van fer un pas endavant diumenge per integrar-se a la Mesa i facilitar la investidura de Puigdemont. Els cupaires comprenen "el plantejament d'algunes organitzacions" per tirar endavant la candidatura de Puigdemont per "la repressió": "Però que la CUP ho entengui no vol dir que ho comparteixi".

Ara bé, donen per fet que no en formaran part: Els cupaires no han rebut una resposta explícita dels altres grups independentistes, que tenen majoria a l'òrgan de la cambra i per tant consideren que la resposta és "tàcita" ja que aquest dimecres, al ple, cap cupaire ocuparà un lloc a la Mesa.

"Paralitzar el país"

En aquest context, Aragonés ha assegurat que comparteixin la necessitat d'una "resposta col·lectiva" en el que consideren una "causa general contra Catalunya". I creu que "paralitzar el país és una de les mesures necessàries". "Cada cop que no donem una resposta col·lectiva, la repressió s'incrementa", ha afegit.