El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, va demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que reconegui els resultats de les eleccions catalanes del 21 de desembre i que comenci a «negociar políticament amb el Govern legítim de Catalunya». Ho va dir ahir en el missatge de Cap d'Any, que va fer des de Brussel·les i que va difondre a través de les seves xarxes socials, en el qual va preguntar a Rajoy si acceptarà els resultats electorals: «A què espera el president Rajoy a acceptar els resultats?».

Puigdemont va afirmar que el Govern central té «una nova oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser» i que els ciutadans catalans i espanyols, i els governs i institucions europees esperen que dialogui amb el Govern cessat.

«Molts ciutadans esperen que, fracassada la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l'autogovern, comenci finalment l'era del diàleg i la negociació que venim reclamant des de fa anys», va expressar.

Va exigir al Govern que «rectifiquin el que ja no funciona, que reparin el dany causat, i que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís dels catalans», en referència a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució amb el qual es va cessar el Govern i es va dissoldre el Parlament.

Crítiques al PP

Puigdemont va criticar que Rajoy pretenia una «solució ràpida i indolora» de la situació a Catalunya aplicant el 155 per, segons ell, suprimir les institucions catalanes, intervenir la Generalitat, convocar eleccions, que guanyessin els partits constitucionalistes i poguessin formar Govern. Tot i això, creu que «no solament no ha sortit com ell somiava, sinó que el seu partit ha quedat relegat a l'última posició» i el Govern cessat pot mantenir el seu suport parlamentari, gràcies a la majoria absoluta independentista.

També va preguntar al Govern i els partits que van avalar l'aplicació del 155 de què ha servit aquesta mesura: «De què ha servit tanta repressió? De què ha servit perjudicar el poble de Catalu-nya amb la paràlisi que ha significat el 155?».

El també candidat de JxCat es va qüestionar la utilitat de l'actuació policial de el 1-O i de les accions judicials contra alguns membres de l'independentisme, i si «era aquesta la proposta espanyola per a Catalunya», la qual cosa va titllar de despropòsit monumental.En aquest sentit, ha titllat «d'escàndol» i «vergonya» per a un país de la UE que l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller Joaquim Forn, i els líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, continuïn a la presó «per les seves idees polítiques».

Malgrat aquesta situació, Puigdemont va expressar bons auguris per a Catalunya el 2018, en el qual«el discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat es farà, com no pot ser d'una altra manera, des del Palau de la Generalitat», i es va acomiadar desitjant a tothom que gaudeixi dels «valors fundacionals de la república: llibertat, igualtat i fraternitat».