El líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, va assegurar ahir en una visita a Blanes que «respecta però no comparteix» el procés sobiranista català, i es va proclamar «independentista de la troica i de l'austeritat de la Unió Europea».

En el míting que va tenir lloc ahir al Teatre del municipi, Garzón va donar suport per segon dia consecutiu al candidat de Catalunya en Comú-Podem a la Generalitat, Xavier Domènech. Davant prop de 400 persones, Garzón va desmentir que les eleccions catalanes siguin un «símbol» de Catalunya contra Espanya, i va assegurar que CatECP té «un missatge de fraternitat i de lluita per un món més just». Des del seu punt de vista, el bloc independentista va fer una declaració unilateral d'independència que va suposar «no comptar, com a mínim, amb la meitat de la població catalana». També creu que ho van fer «de forma irresponsable i hipòcrita, deixant en segon pla qüestions essencials com la sanitat, l'educació, les pensions o les prestacions socials». Garzón va dir que no comparteix el projecte independentista, encara que el respecta, i troba un «un error independitzar-se dels pobles germans».

Per la seva banda, Domènech va acusar «d'indignes» la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría (PP), i el socialista Josep Borrell per parlar de «decapitar» o «desinfectar» una part de Catalunya. Segons Domènech, l'anomenat bloc constitucionalista «ja no és ni el bloc de José María Aznar, és el bloc de la indignitat», perquè és «indigne» que un governant com Saénz de Santamaría digui que «cada dia s'obre la persiana de la Generalitat gràcies a Rajoy, o que parli de decapitar una part del país». Pel que fa a Borrell, Domènech va recordar que fa pocs dies «deia a Miquel Iceta que aquest país s'ha de desinfectar». Finalment, va enviar un missatge a Rivera: «Serà a Girona on Catalunya en Comú-Podem traurà un escó a Ciutadans».

Finalment, Marta Ribas, número 4 per Barcelona, va dir que «el 21-D venen les eleccions i no hi ha república, ni hi ha hagut avanç en els valors republicans i, sobretot, no hi ha menys desigualtat».