Els lletrats del Parlament de Catalunya han avisat que la disposició addicional 31a dels pressupostos de la Generalitat -la que garanteix els recursos necessaris per al referèndum- pot tenir «connexió i una línia de continuïtat» amb les resolucions suspeses del debat de política general sobre el referèndum unilateral.

Així ho han fet constar en una nota afegida en cursiva al document del Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) que recull les 2.413 esmenes presentades pels grups al projecte de pressupostos pel 2017. Els lletrats demanen «tenir present» els pronunciaments del Tribunal Constitucional (TC) en el debat pressupostari en comissió. Així mateix, indiquen que els membres de la Mesa han estat advertits d'aquest fet i que consideren que les resolucions de l'alt tribunal espanyol no són «rellevants» per a la tramitació dels comptes públics.

El BOPC va publicar ahir el document que recopila les 2.413 esmenes que els sis grups parlamentaris han presentat al projecte de pressupostos presentat pel Govern. En l'apartat relatiu a la disposició 31a de l'articulat dels comptes públics, els lletrats hi han afegit una nota per avisar que pot tenir una «connexió i línia de continuïtat» amb les resolucions pactades entre Junts pel Sí i la CUP sobre el referèndum unilateral, que han estat suspeses pel TC.

En concret, la disposició addicional 31 dels comptes estableix que «el Govern, dins de les disponibilitats pressupostàries per a 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent, en el moment de la seva convocatòria».

Al mateix temps, els lletrats del Parlament prevenen sobre «la necessitat de tenir presents» les suspensions del Tribunal Constitucional en el debat sobre les esmenes que se celebrarà a la Comissió d'Economia i Hisenda.

L'avís preventiu dels lletrats, això no obstant, no ha estat estimat pels membres de la Mesa de la Comissió d'Economia, ja que, tal com fan constar, «estan assabentats de l'advertència, però fan constar que consideren que les resolucions esmentades del TC no són rellevants per a la tramitació del pressupost» català.

Esmenes dels partits

C's i el PPC demanen la supressió de la disposició addicional 31, mentre que la CUP reclama eliminar d'aquest article la condició de dur-lo a terme «en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria».

El PSC és la força parlamentària que més esmenes ha presentat als pressupostos per al 2017 (1.209), seguida de CSQP (568) i el PPC (381). La CUP n'ha registrat 151, la majoria encaminades a «rescatar» 760 milions d'euros per a fins socials. Per la seva part, el principal grup de l'oposició, C's, n'ha presentat 97 mentre que la coalició que dóna suport al Govern, JxSí, n'ha registrat set, que tenen a veure sobretot amb canvis de despeses als departaments d'Interior, Governació i Empresa.