El Ministeri de l'Interior ha denegat al PDC el registre de les sigles, segons ha comunicat aquest dimecres la plana major del partit. En una roda de premsa amb tots els líders demòcrates -excepte Carles Puigdemont amb obligacions institucionals-, el PDC ha acusat el govern espanyol de voler "il·legalitzar" la formació en base als seus objectius polítics. Segons la portaveu, Marta Pascal, el document que han rebut els commina a canviar de nom i els adverteix que l'objectiu independentista podria entrar en contradicció amb la llei de partits.

Les paraules 'Demòcrata' i 'Català' poden conduir a la confusió i, per tant, no poden ser utilitzades per un partit, segons els arguments del ministeri. Pascal ha recordat que hi ha més de 70 partits que fan servir la paraula 'Demòcrata' i més de 40 que fan servir 'Català'. "El més greu no és que no inscriguin un nom, sinó que intentin impedir que un partit existeixi perquè defensa la independència de Catalunya", ha opinat el president del PDC, Artur Mas.

En la notificació del registre de partits, a la qual ha tingut accés l'ACN, el ministeri de l'Interior no accepta que la nova Convergència es registri com a Partit Demòcrata Català i tampoc que ho faci capgirant les paraules (Partit Català Demòcrata) i l'insta a fer una nova proposta per evitar que el nom es confongui amb el de Demòcrates de Catalunya. Tampoc accepta que les sigles del partit siguin PDCat, ja que són les que actualment fa servir el partit Pàtria i Dignitat. De fet, el ministeri insta el PDC a consultar el registre de partits polítics a la seva web per escollir un nom que no porti a confusió.

Pel que fa al preàmbul del document fundacional del partit, Interior recorda als líders demòcrates que la independència per la via unilateral entra en contradicció amb la Constitució, fet pel qual els adverteix que podria vulnerar la llei de partits. En concret, el segon paràgraf del preàmbul detalla que "el PDC vol que Catalunya s'organitzi políticament com un estat independent, sense renunciar a la via unilateral per assolir aquest objectiu". És precisament la unilateralitat la que el ministeri assenyala com a directament contrària a l'ordenament jurídic.

Per tot plegat, Artur Mas i Marta Pascal, acompanyats per la resta de dirigents del PDC, han argumentat que se'ls exclou del registre per motius polítics. "La conclusió és molt clara: no ens volen ni en pintura", ha recalcat l'expresident de la Generalitat. "No volen que hi siguem, no volem que fem política, no volen que puguem articular una proposta de centre ampli que busqui la construcció d'un estat per a Catalunya", ha insistit.

"El més greu no és que no inscriguin un nom, sinó que intenten impedir que un partit existeixi perquè defensa la independència de Catalunya", ha denunciat Mas que, tot i la negativa del registre, ha volgut llançar un missatge clar: "El nostre partit s'acabarà inscrivint i defenseraà un estat per a Catalunya".

La setmana que ve els òrgans del PDC -els que ja s'havien pogut crear encara que el partit no estigués registrat- es reuniran per decidir quina estratègia segueixen a partir d'ara. Segons han explicat Mas i Pascal l'estratègia serà, probablement, doble. En primer lloc i pensant en el curt termini, el partit intentarà registrar un nom contra el qual el ministeri de l'Interior no tingui "arguments i excuses" per no inscriure. A llarg termini, els dirigents demòcrates no descarten la via judicial perquè s'acabi reconeixent el dret a dir-se com han decidit les bases i a tenir la independència com objectiu fundacional. La via dels tribunals és més llarga i el partit no disposa de temps si no vol quedar exclòs de les properes eleccions, probablement les espanyoles de finals d'any.

Pascal ha ironitzat sobre les dos termes que el ministeri pretén que desapareguin del nom, 'demòcrata' i 'català'. "Diuen que es poden confondre amb els d'altres formacions. És ben curiós que nosaltres puguem confondre amb la resta i la resta no es puguin confondre amb nosaltres", ha opinat. Segons Pascal, 77 partits tenen la paraula 'demòcrata' en el seu nom i una quarantena fan servir 'català' per definir-se.

El PDC està convençut que el criteri que ha fet servir el ministeri per excloure el seu registre és "polític" i no pas tècnic i s'entrellaça amb l'estratègia del govern espanyol per combatre l'independentisme. "Les paraules d'ahir de la fiscal general de l'Estat demostren que hem arribat a un clima irrespirable", ha assenyalat Mas. "Amenaçar la gent per les seves idees no és propi d'una democràcia. Se'ns vol convertir en delinqüents per defensar determinades idees i, per tant, no es va contra la independència sinó contra l'essència de la democràcia", ha afegit.

Segons Mas, decisions com la del ministeri de l'Interior d'impedir el registre del PDC són "un motiu més" perquè la gent surti al carrer a manifestar-se. De fet, l'expresident del Govern ha afirmat que aquesta decisió hauria de fer que més gent es mobilitzés el proper Onze de Setembre, "fins i tot aquells que no són independentistes".