03 de setembre de 2016
03.09.2016
40 Años
40 Años

Puigdemont es reuneix amb la CUP per restablir la confiança

El president insisteix que cal més «coordinació i intercanvi d'informació» entre els grups

03.09.2016 | 06:30
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de la reunió amb els cupaires.

«Hi ha d'haver més coordinació i intercanvi d'informació amb la CUP, perquè això és la base de la confiança». Així es va expressar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre els mesos de legislatura que queden el mateix dia que es va reunir amb els cupaires i que va aplanar el camí per restablir la confiança entre ambdues parts. Puigdemont va apostar perquè hi hagi «més intercanvi d'informació, perquè això és la base de la confiança».
«El Govern necessita estabilitat parlamentària per tirar endavant projectes fonamentals en aquest full de desconnexió, i aquest full l'hem de compartir més, l'hem d'explicitar més amb el soci», va apuntar. El president, però, va considerar «prematur» fixar ara la data per validar la independència, però sí que va subratllar que a l'estiu del 2017, «totes les decisions hauran d'estar preses».
Puigdemont va rebutjar emmarcar la qüestió de confiança en termes de negociació amb la CUP. «La confiança és té o no es té, no es negocia», va subratllar. El marge de negociació, per tant, està situat en les propostes de resolució que es votaran en el Debat de Política General i també en la tramitació de pressupostos. Ara bé, va insistir que si s'atorga la confiança a un president i a un projecte polític que «necessita imperiosament un pressupost per executar-lo», seria un «contrasentit absolut» que després la CUP rebutgés la tramitació dels comptes. «I quan diem això algú amb mala intenció pensa que és un xantatge, però no ho dic en aquest sentit, ho dic com a coherència, perquè el pressupost serà fill de la filosofia de la qüestió de confiança, dels compromisos», va dir.
Dit això, el president va opinar que després del que va passar el passat mes de juny amb la CUP, ara és el moment no només de recompondre la confiança, sinó d'aprofundir-hi. Al seu parer, hi ha d'haver «major coordinació» entre el Govern, Junts pel Sí i el seu soci, i és necessari «generar àmbits de confiança compartida» per tal d'anar prenent les decisions que toquin en aquest «marc de confiança». «En aquest darrer tram no podem ensopegar amb qüestions anecdòtiques i amb qüestions menors perquè una de les parts pensi que l'altre no va de debò o que l'altre té la voluntat només de fer la punyeta», va remarcar Puigdemont, fent al·lusió a les desconfiances que s'han demostrat entre independentistes els passats mesos. Cal «superar» aquesta situació, i va dir que confia que la qüestió de confiança hi contribueixi.

La posició cupaire
Paral·lelament, el diputat de la CUP Benet Salellas va defensar que el seu partit «sempre hi ha estat» en els moments en que el Parlament ha fet passes per avançar cap a la independència. «Ho hem entès com una legislatura excepcional i si es manté en clau d'excepcionalitat, nosaltres hi continuarem sent», va afirmar.
Salellas va treure importància al fet que la Mesa del Parlament hagi decidit presentar al·legacions al Tribunal Constitucional (TC) per la suspensió de les conclusions del procés constituent. Creu que es tracta de diferències amb JxSí en la «lletra petita» i va assenyalar que l'important és trobar una fórmula per posar fi al procés. «Nosaltres pensem que no s'ha d'anar a fer res al TC, que és el que d'alguna manera es va acordar en la resolució del 9 de novembre, però si algú se sent còmode que ho faci», va afegir. En relació a la qüestió de confiança va indicar que en aquest curs polític s'ha de resoldre el procés i va rebutjar el «processisme».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook