La diputada de la CUP Mireia Boya va denunciar ahir que des de fa uns dies el Parlament mostra un «bloqueig parlamentari» per part d'alguns grups per intentar evitar que les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent es votin en el següent ple. En declaracions a TV3, Mireia Boya va voler recordar que fins al migdia de la jornada d'avui la Mesa encara té temps per poder incloure en l'ordre del dia del ple el debat de les conclusions, però també es pot afegir un punt en l'ordre del dia, ja que «qualsevol via és vàlida sempre que s'acabin votant».

Segons aquesta mateixa diputada de la CUP, «ja fa alguns dies que practica una mena de bloqueig parlamentari» per part de certs grups de l'oposició, és a dir, de posar traves per endarrerir l'aprovació d'alguna cosa, «perquè el que no volen és que s'arribin a votar les conclusions de la comissió» amb el pretext de l'advertència realitzada fa uns dies pel Tribunal Constitucional (TC). Per als cupaires, va destacar Mireia Boya, «el Constitucional no té legitimitat», per la qual cosa no hi ha cap raó perquè les conclusions no es votin i es puguin aprovar la propera setmana, va assenyalar.

Sobre les diferències entre la CUP i JxSí respecte a la interpretació del full de ruta sobiranista, va indicar que la seva formació «no ens acabem de creure la teoria del botó vermell, és a dir, que la desconnexió es produeix un determinat dia i amb un sol gest». També va voler aclarar que «no ens l'acabem de creure perquè cada dia veiem que el Govern no desobeeix el TC, i la desobediència hauria de ser una cosa més quotidiana, no podem esperar al moment de la desconnexió final».

La CUP considera que el «mecanisme unilateral d'exercici democràtic» que es preveu en les conclusions «és un referèndum unilateral, perquè no pot ser pactat amb l'Estat, ni ser com el 9-N, ja que això últim no va ser un referèndum, sinó més aviat una consulta» i no va ser binària per votar únicament un «sí» o un «no».

«El referèndum unilateral -va apuntar la diputada del grup dels cupaires- no deixa de ser un instrument», motiu pel qual «treballem amb la idea que es pugui fer el primer semestre de 2017».

Sobre la qüestió de confiança, va voler indicar que si hi ha acord en dos elements, la incorporació d'un referèndum en el full de ruta i el Procés Constituent, no hauria de ser un problema perquè consideren que «són les dues vies més ràpides per trencar amb l'Estat espanyol».

Boya va reïterar, en aquest sentit, que la CUP no vincularà la qüestió de confiança a cap altre element, i tampoc als pressupostos, sobre els quals va dir que el que no farà el seu grup «és donar un xec en blanc» sense ni tan sols conèixer-ne el contingut.