30 de gener de 2016
30.01.2016

L'Estat recorre al TC per anul·lar la comissió del procés constituent

Madrid aplica la reforma de la llei que li permet actuar contra l'incompliment de sentències

30.01.2016 | 06:30
La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

El Govern ha activat la recent reforma de la llei del Tribunal Constitucional i l'ha instat que declari "nul·la" la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament, en què veu una "voluntat deliberada d'incompliment" de la sentència que va anul·lar la resolució independentista. La via elegida és un incident d'execució de sentències perquè aquesta fórmula posa en relleu de manera més clara que no es dirigeix contra activitats preparatòries, sinó contra una comissió que pretén configurar l'obertura d'un procés constituent a Catalunya, segons va anunciar ahir la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. "No es pot donar legalitat a una comissió creada per estudiar un procés constituent que el mateix Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional", va resumir Sáenz de Santamaría.
Així, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha plantejat un incident d'execució de sentències en relació amb l'adopció de les mesures necessàries davant l'incompliment de sentències que el TC va dictar el 2 de desembre passat, en particular la resolució de nul·litat de la declaració sobiranista en el referent a la creació de la comissió d'estudis.
Segons la vicepresidenta, el president demana que s'obri un incident d'execució de sentència lligat a la nul·litat de la declaració d'independència. L'argument és que l'objecte de la citada comissió infringeix l'ordre constitucional i, en particular, la sentència que la va declarar inconstitucional i nul·la la declaració independentista.
S'impugna conforme a allò previst en l'article 92 de la llei orgànica del TC, reformada a final de l'any passat, perquè crear aquesta comissió d'estudis té efectes jurídics immediats i perquè implica introduir en l'ordenament jurídic amb aparença de validesa un objecte específic, l'obertura d'un procés constituent al marge de la Constitució, cosa que és contrari a la norma i vulnera la resolució d'inconstitucionalitat del propi TC. Fins que es va aprovar el mes d'octubre passat la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, el TC no tenia capacitat sancionadora si s'incomplien les seves sentències. Amb la reforma, el tribunal pot sancionar i fins i tot suspendre de les seves funcions a qui incompleixin les seves sentències. D'una altra banda, l'Executiu també demanarà un dictamen al Consell d'Estat per plantejar un conflicte positiu de competències en relació amb la creació, la denominació i l'àmbit de competències de la Conselleria de Relacions Exteriors de la Generalitat catalana, ha dit la vicepresidenta.

Exteriors, en el punt de mira
Sáenz de Santamaría va assenyalar que, en termes generals, es considera que el departament al capdavant del qual està Raül Romeva vulnera la competència exclusiva de l'Estat en relacions internacionals.
Va recordar, en aquest sentit, que la llei d'acció exterior de Catalunya ja està recorreguda des del mes de març passat en aquells articles que consideren la Generalitat un actor internacional al marge de l'Estat espanyol, així com els relatius a les relacions amb d'altres països, més enllà de l'àmbit de la UE, i els que regulen la representació de l'acció exterior catalana.
D'acord amb les seves paraules, la creació d'aquest departament i de la secretaria d'afers estrangers i de la UE i l'assignació de funcions ve a reproduir contradiccions a la Constitució ja vulnerades en l'esmentada llei d'acció exterior, i a més es fa amb la finalitat d'internacionalització de procés sobiranista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook