Junts pel Sí ha reclamat una resposta de l'Estat davant la "legitimitat claríssima" que han obtingut els independentistes a les urnes. En roda de premsa després d'una reunió per valorar els resultats del 27-S, Mas ha reconegut que de moment no ha rebut cap trucada de Madrid, i ha assegurat que ell té "totes les ganes del món" de dialogar. Al seu parer, l'Estat té ara "motius per canviar d'actitud". "Si això no els fa obrir els ulls... la reflexió l'han de fer ells", ha dit. Junts pel Sí parla de victòria del 'sí' en vots perquè no ubica Catalunya Sí que es Pot en el bloc del 'no'. El cap de llista, Raül Romeva, també ha remarcat que l'independentisme ha incrementat el seu nombre de vots des del 2012.

En la mateixa línia que Mas, Romeva ha assegurat que segueixen amb la "mà estesa" per negociar amb el govern espanyol en funció del mandat obtingut a les urnes, i ha apuntat que amb resultats menors en altres països, els estats sí que van oferir una resposta. Ha posat d'exemple Escòcia i també el Quebec. Al seu parer, "seria inconcebible que seguís sense passa res". Ha parlat d'Espanya, però també ha dit que espera que el resultat sigui llegit per Europa i pel món.

El cap de llista de Junts pel Sí ha qualificat d'"aclaparadora" la victòria del 'sí' i ha argumentat que el nombre de vots independentistes ha crescut des de les eleccions del 2012, passant pel 9-N i arribant ara a 1.950.000 vots. "L'evolució a favor de la independència de Catalunya és netament i incontestablement a l'alça", ha conclòs Romeva, que ha parlat de victòria en vots, ja que no ha ubicat Catalunya Sí que es Pot en el bloc del 'no'.

També ha reivindicat que la participació de gairebé del 78% "encara legitima molt més el resultat", i més quan els darrers dies es deia que si augmentava el nombre de votants, els sobiranistes perdrien suports. En aquest sentit, ha opinat que tenen "tota la legitimitat" per iniciar el procés que porti cap a la independència, i ha garantit que aquest és el mandat que aplicarà el nou Parlament. "El full de ruta el portarem a terme amb totes les garanties i totes les conseqüències", ha reblat.